Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес Кипър става център на песните и танците на страните от Средиземноморието

Снимка: Бранислава Бобанац

От днес най-красивият средиземноморски остров – Кипър, става център на песните и танците на страните от Средиземноморието. В продължение на 3 дни крайбрежният град Ларнака е домакин на Деветия Средиземноморски фолклорен танцов фестивал.

В деветото издание на традиционния фестивал своето изкуство и майсторство представят 14 фолклорни танцови групи от страни от района на Средиземно море, а домакинът Кипър ще увлече с традиционните местни песни и танци в изпълнение на 10 групи. За първи път във фолклорните празници на острова има и българско присъствие – с участието на самодейния танцов ансамбъл “Българи” от Ларнака. 

Средиземноморският танцов фестивал се организира от Асоциацията за културно наследство на Никозия в сътрудничество с община Ларнака с цел опазване и популяризиране на културното наследство на острова и на близките страни.

Първи тази вечер е парадът на участващите танцови ансамбли, след което ще се състои тържествената церемония по откриването на фестивала. Богатата танцова и музикална програма ще завърши с фойерверки. Три вечери крайбрежният булевард ще е изпълнен с представленията на фестивалните групи, които ще радват жителите и гостите на Ларнака с красотата и настроението си.

В рамките на фестивала днес се открива и изложба “Традиционни костюми от Средиземноморието”.

Още един атрактивен фестивал, свързан с народните традиции, кани днес жителите и гостите на Кипър. В живописното село Аногира в планината Тродос се провежда 26-ият Фестивал на пастели. Това е традиционно кипърско сладко изделие, което се приготвя от сока на рожков по традиционна технология. Демонстрациите на място как то се прави и дегустациите ще са съпроводени с много музика, песни и развлечения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!