Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От новата зеленчукова борса в Бургас започнаха съвместните проверки на НАП и БАБХ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От новата зеленчукова борса в Бургас започнаха съвместните проверки на НАП и Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Целта е засилване на контрола върху нерегламентирания внос на плодове, зеленчуци и растителни продукти. Още в първия склад инспекторите откриха стока с изтекъл срок на годност.

Заради предварително разгласената акция на контролните органи, само 2 от складовете в зеленчуковата борса работиха, останалите повече от 30 павилиона бяха затворени.

С представянето на всички важни документи започна проверката на фирмите за търговия с плодове и зеленчуци.

Лешници с изтекъл срок на годност откриха още в първия проверяван склад инспекторите от Агенцията за безопасност на храните. Санкцията е от 1000 до 2 000 лева, каза инж. Илияна Събева:

Законът не разрешава да се предлага на пазара на клиентите стоки с изтекъл срок на годност, тъй като изтеклият срок на годност означава негодни за консумация храни.

Разлика в касовата наличност пък установиха данъчните инспектори. За нарушението ще бъде съставен акт, каза говорителят на НАП в Бургас Христо Узунов:

Ние осъществяваме контрол и точно върху това дали това, което е описано по документи, отговаря на това, което е доставено.

Засилените проверки ще продължат до края на годината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!