Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на язовир „Огоста“ край Монтана не дава основание за безпокойство

Заради интензивните валежи през последното денонощие и повишеното ниво на реките, които се вливат в язовир „Огоста“ край Монтана се е наложило увеличаване на дебита през основния му изпускател. Няма основание за безпокойство, увериха от „Напоителни системи“.

Нивото на язовира се е увеличило с около 40 сантиметра заради 24-часова водна атака, обясни ръководителят на местното звено на „Напоителни системи“ Игор Репкин:

В резултат на равномерно паднали валежи по цялата водосборна област на язовир "Огоста" се формира воден отток, който воден отток е с доста сериозни количества, но които не застрашават сигурността на язовира.

Водоемът съдържа в момента 380 милиона кубични метра вода, която се изпуска със 70 кубични метра в секунда. Според инженер Репкин сигурността на язовирната стена е гарантирана:

Нито за минута язовирът не се оставя без наблюдение. Вътрешният преглед в язовирната стена също доказа едно стабилно поведение при тези високи води.

Очаква се в следващите 24 часа количеството вода, постъпващо в язовир „Огоста“, да намалее заради спирането на валежите и понижаването на нивата на притоците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!