Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банките в Кипър отново са изправени в много трудна ситуация

Банките в Кипър отново са изправени в много трудна ситуация. С последния си доклад международната рейтингова агенция Moodys остави отрицателна перспективата пред тях. Допълнителни усложнения се очакват при започващите общоевропейски стрес-тестове заради оспорваното от тройката международни кредитори ново кипърско законодателство за необслужваните заеми и разпродажбата на ипотекираното имущество на банковите длъжници.

Като негативна определи перспективата пред кипърските банки агенция Moodys. Според нея през следващите 12-18 месеца ще се увеличат проблемните кредити, което ще доведе до ръст на загубите и ерозия на банковия капитал. В най-новия й доклад се отбелязва невъзможността на банките да разширят базата си в резултат на крехкото доверие на вложителите след кризата от март миналата година. Към това Moodys добавя очакванията си за по-ниски корпоративни печалби, намаляване на жизнения стандарт на домакинствата, висока безработица и падащи цени на имотите в Кипър. 

Сериозни проблеми пред финансовите институции в Кипър се очертават и в провеждането на общоевропейските стрес-тестове. Тази седмица завършва цялостната оценка на кипърските банки и през следващата седмица ще започнат обсъжданията между Европейската централна банка, Централната банка на Кипър и 4-те търговски банки като част от финализиране на резултатите от стрес-теста, бе съобщено днес.

Новите проблеми, които възникват, са заради спорното законодателство за ипотекираните имоти на банковите длъжници и погасяването на необслужваните кредити. В стрес-теста участва най-големият трезор на острова - Банката на Кипър, в която процентът на необслужваните кредити достига 58% от кредитния й портфейл.

Според Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд части от одобрените от парламента на Кипър в началото на септември закони, уреждащи тази материя, са несъвместими със сключеното споразумение за спасителния заем. Тази оценка блокира отпускането на транша от 436 млн. евро за страната. Спорните разпоредби намаляват способността на кипърските банки да си възстановят необслужваните заеми чрез разпродажба на дадените като обезпечение недвижими имоти.  Затова при стрес-тестовете може да бъде поискано банките да наберат допълнителен капитал, което след извършената вече консолидация ще е много трудно, коментираха анализатори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!