Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е готов да предотврати действия на джихадисти на територията на острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипърската разузнавателна служба, полицията и кипърските власти са с повишено внимание и готовност за предотвратяване на действия на джихадисти на територията на острова. Засилени мерки са предприети след сигнали за транзитно преминаване на наемници и за съмнителни връзки с “Ислямска държава”.

Джихадисти от европейски държави се опитват да преминат през летищата в Кипър, за да отидат в Ирак и Сирия да се бият в помощ на “Ислямска държава”, бе съобщено от Кипърската разузнавателна служба, цитирана в кипърски медии. Смята се, че към момента пристигналите в Кипър и свързани с “Ислямска държава” са не повече от 10 души. Има арестувани на територията на острова след информация от чужди разузнавателни служби, за да се установят следите на наемници, които възнамеряват да мигрират от западните страни към Ирак и Сирия като ислямски бойци.

В момента Кипър не е първи избор за прехода на джихадистите към района на военните действия, но службите са в готовност да реагират при опасност. Потенциалният риск е висок, тъй като Кипър е последната страна, намираща се най-близко до района на конфликта, която може да бъде използвана като транзитен пункт до крайната дестинация на ислямистите в Ирак и Сирия. Като рисков фактор бе посочено и наличието на арабска общност на острова. Голям проблем са и окупираните територии, които се използват за нелегално преминаване и могат да бъдат канал на джихадисти за преход към Турция и оттам до размирния район.

Според компетентни полицейски източници през последните дни десетки чужденци са били извикани за разпит в полицейските управления. Кипърските власти проследяват и подадена информация от чужди разузнавателни служби за кражби на товарни превозни средства на острова. Предполага се, че те са прехвърлени в окупираните територии и оттам за Сирия за транспортирането на боеприпаси и бойци. Полицията е засилила мерките за сигурност на посолства, чуждестранни компании, автобуси с израелски и американски туристи.

Потенциална опасност съществува и във връзка с евентуалното използване на британската военновъздушна база "Акротири" на територията на острова като база за въздушен удар срещу джихадистите, бе посочено още от разузнавателната служба. 

Очаква се проектите за въздушни удари да бъдат обсъдени от президента на САЩ Барак Обама и британския премиер Дейвид Камерън в кулоарите на провеждащата се в момента 69-а сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!