Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изселниците в Турция посрещат първия ден от големия празник за исляма - Курбан байрам

Снимка: БТА

Днес е първият ден от големия празник за исляма - Курбан байрам.

В съседна Турция за този ден са характерни огромни задръствания и закъснения при предвижването на хората. Трафикът на автобуси и леки коли към България се увеличи драстично.

Празникът бе посрещнат рано сутринта.За него близки и роднини пътуват хиляди километри, за да се съберат заедно и да го отбележат в семейна атмосфера.

Поради тази причина ще се забавят приготовленията на българските изселници в Турция за предсрочните парламентарни избори у нас. Очаква се членовете на секционните избирателни комисии в Одрин,Чорлу и Измир, за които БНР в момента разполага с информация, да започнат оборудването на избирателните секции днес в ранния следобед.

Свещеникът в Одрин, в българския православен храм "Св.вмчк.Георги", отец Александър Чакърък заяви пред БНР убедеността си, че страната ни ще преодолее икономическите трудности и проблеми, в които се намира България:

Има много интелегентни българи, които идват в храма "Св.Георги" в Одрин на екскурзия или поклонически туризъм. Колкото и да е лоша икономическата ситуация в България, в културен план нещата са много добре в страната ни.

Заедно с общината в Одрин направихме в българския храм културен център и си личи, че за в бъдеще нещата ще се подобрят. В икономически план нещата може и да не са добри, но си мисля, че първият, както е казано в Свещеното писание: "първите ще станат последни, а последните първи". Аз съм убеден, че нещата ще се променят към по добро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!