Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължаващата неяснота около КТБ събра за пореден път протестиращи пред Българската народна банка

Снимка: БГНЕС
Продължаващата неяснота около казуса "Корпоративна търговска банка" и дългото блокиране на влогове на гражданите събраха за пореден път десетки протестиращи пред Българската народна банка. Вложителите настояват за бързото оздравяване на банката. Организаторът на протеста Даниел Божинов изрази притесненията на вложителите за скорошно разрешаване на проблема след последните политически действия и заявки. На въпрос обнадеждава ли ги това, че основен приоритет на бъдещото правителство ще е бързо разрешаване на казуса "КТБ" и това, че днес вече се чу за смяна на ръководството на БНБ Божинов отговори:

Не, не ни обнадеждава по никакъв начин това, защото едно е да кажеш, че си за бързо решение на проблема "КТБ", а от друга страна да се прави точно обратното. Днес се случиха две изключително притеснителни неща. Едното е, че в МС е внесен за разглеждане проект на закон за изменение на Закона за гарантиране на влоговете, от който виждаме, че едната опция на гарантираните вложители, вместо да се изплатят влоговете, както иска ЕК, е да им се дадат облигации, което няма как да не ни притеснява. И второто сериозно притеснение идва от позицията на ГЕРБ след днешните разговори. От тяхната официална позиция разбрахме, че те искат тепърва, когато се отвори парламентът, когато направят правителството, да търсят нов консултант, който тепърва наново да прави нов одит, да рзглежда наново нещата, за да видели те колко ще им струва. Ами, не само, че не виждаме скоро да получим влоговете си, ами виждаме, че държавата, с цялата си машина, работи срещу нас и срещу европейското законодателство.

Запитан ще продължат ли протестите, Даниел Божинов отговори така:

Надавам се, че след тези 2 показателни неща, които излязоха днес, вече и на тези, които са седели вкъщи и са мислели, че като имат гарантиран влог, някога ще получат нещо, ще им се изясни, че това няма да стане.

Протестът на вложителите в КТБ прерасна в протестно шествие от сградата на Българска народна банка до сградата на Министерския съвет. С възгласи "Отворете КТБ!" и "Мафия!" протестиращите блокираха за кратко кръстовището пред сградата на правителството, след което се разотидоха. Протестът премина без инциденти.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!