Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на село Плетeна се оплакаха от мътната и кална питейна вода

Жителите на сатовчанското село Плетeна се оплакват от мътната и кална питейна вода, довела до рязкото повишаване на инфекциозните заболявания. От две години е готова модерна пречиствателна станция, която обаче не е включена във водния цикъл.

По-голямата част от водохващането на високопланинското село е от дерета. При дъжд и снеготопене водата  е с наноси от пясък и камъни. Хората твърдят, че в резервоара имало и мъртви животни.

За пречистване на водата в Плетена има реализирани два проекта с европейско финансиране водни утаители за механично пречистване и модерна озонираща пречиствателна станция, през която обаче водата не минава. Обяснението на кмета на община Сатовча д-р Арбен Мименов:

Наблюдавахме отстрани изпълнението на този проект, на пречиствателна станция в с. Плетена – ако водата не е с такава мътност, тя ще работи без проблем, но трябва да се обърне внимание на това съоръжение, което пречиства от механични примеси.

Експерти на ВиК – Благоевград обследват на място причините. Ако се окаже, че утаителите са несъвместими с пречиствателната станция, има вариант водата да се отвежда в тази на Сатовча и да се връща чиста в Плетена. При това положение инвестиции за над 300 хиляди лева ще останат безполезни паметници, признава кметът на общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!