Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областната болница в Благоевград за първи път от години реализира печалба

Снимка: Архив

Областната болница в Благоевград за първи път от години насам е реализирала печалба в размер на близо 400 хиляди лева. Около 4 милиона лева бяха задълженията преди година, когато беше сменено болничното ръководство. Положителният финансов резултат на областната болница е осигурил увеличение на работните заплати  с 20%.

За конкурентността и надеждността на болничното заведение е закупена модерна апаратура на стойност над 700 хиляди лева.  Сериозен финансов проблем обаче си остават наследените от предишното ръководство  задължения към доставчици, каза директорът  д-р Владимир Пандев:

За 2013 г. болницата беше с отрицателен финансов резултат - около 200 хил. лв.; просрочени здължения  - близо 2 милиона, като общият брой на задълженията наближаваше 4 милиона, като сме намалили общите задължения на дружеството с близо 500 хиляди лева.

Един от проблемите, които най-трудно овладява болницата в Благоевград е изтичането на кадри към други болници в страната и чужбина:

Лекари с изградена практика, утвърдени специалисти, напуснаха нашето лечебно завдение и отидоха в друго, но въпреки това не допуснахме закриването на отделения, каза още д-р Пандев.

Сто двайсет и осем са лекарите в благоевградската болница към момента, 180 - медицинските сестри, а нуждата е от двойно по-голяма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!