Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щонов: Блокираните средства в КТБ на НЕК не са причина за увеличението на цената на тока

Газова криза в България няма да има, категоричен е министърът

| обновено на 06.11.14 в 11:57
Снимка: БГНЕС
Блокираните средства в КТБ на Националната електрическа компания не са причина за увеличението на цената на тока. Това заяви по време на парламентарния контрол служебният министър на икономиката Васил Щонов. Той добави, че годишно през НЕК преминават над три милиарда лева, а в КТБ са блокирани 14 милиона:

От този дефицит от 900 милиона лева, увеличението на тока от 1-ви октомври покри 200 милиона. Останалите трябва да се наберат чрез допълнителни реформи в енергетиката, ограничаване на ВЕИ-та, на ТЕЦ "Марица-изток" 1, "Марица-изток" 3, докато средствата, загубени в КТБ, са само 14 милиона, сами можете да си представите 14 милиона не могат по никакъв начин да се сравняват с 200 или 700 милиона, което налага вдигането на цената на тока.

Към момента на прекратяване на обслужването на клиенти в КТБ държавните дружества в сектор "Енергетика" са имали 159 млн. лева в проблемната банка, заяви министър Щонов.

Служебният министър на икономиката и енергетиката е категоричен, че газова криза в България няма да има, защото са предприети всички мерки, ако налягането в газопровода от Русия продължи да бъде ниско. Васил Щонов заяви, че в момента, за да се захранят всички нужди от газ, той се тегли от газохранилището в Чирен, което в момента разполага с 471 милиона кубически метра газ и ще стигне до 150 дни. Ако пониженото налягане от Русия продължи и след този срок, топлоцентралите у нас ще преминат към мазут, увери Щонов и добави:

Проблемът с Чирен е, че не може да се тегли повече от 3,5 до 4 млн. кубически метра газ на ден. В момента, за да се компенсира това по-ниско налягане, теглим между 1 и 2 млн. кубически метра дневно, което е напълно в нормите на справяне със ситуация от подобен размер. Трудно е да се прецени и да има надеждна информация на какво точно се дължи това ниско налягане. Уверени сме в нашите дискусии с Русия и с транзитните държави, че това налягане се следи много внимателно. Нашето очакване е, че няма да бъде допуснато трайно понижение на налягането под 30 бара.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!