Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Киномания" започва в Пловдив

| обновено на 20.11.14 в 17:57
Фотоколаж: Силвия Петрова



"Киномания" започва тази вечер в Пловдив. Прожекциите стартират в новия филмов център в града, който се реализира с финансовата подкрепа на Общината. В Кинопанорамата, която ще продължи до 30-и ноември, ще бъдат показани 30 филма, от които седем детски, като за поредна година са подбрани най-силните заглавия от софийската програма.

Програмата на "Киномания" е насочена изцяло към хора, които харесват и търсят алтернативното кино.

Откриваме фестивала с "Думи към боговете” - девет истории на девет известни режисьори (сред които и Емир Кустурица) за вярата и религията, подчерта Владо Трифонов и акцентира на българските предложения - "Потъването на Созопол" и "Чуй":

Два съвсем нови и много важни български филма - един игрален и един документален. "Потъването на Созопол" - преди по-малко от месец филмът спечели две награди на "Златната роза" във Варна. Режисьор на филма е Костадин Банев, който е изявен документалист. Това е едва третият му игрален филм, ако броим и един телевизионен, който той направи за Йордан Йовков. Много е важно, че именно 25 години след началото на демократичните промени в България се появява документалният филм "Чуй", който разказва за радио "Свободна Европа". Филмът е дело на журналистката Диана Иванова, която през 90-те години работеше известно време в централата на "Свободна Европа". Изключително интересен филм, който е много важно да бъде показан и в Пловдив, тъй като в него важно участие вземат Нери Терзиева и поетът-дисидент Петър Манолов. 

В предаването "Нещо повече" журналистът Диана Иванова допълни: "Чуй" е история за радио "Свободна Европа" преди 1989 г. и за времето, в което всички ние сме живели до 1989 г. - за това време на невидимата пропаганда, на невидимите пластове, които никога не сме виждали около себе си. /.../ 25 години по-късно мисля, че има желание да се чуят истините за това време. Всички сме уморени от пропагандата, която продължава, от клишетата, които ни заобикалят. Мисля, че сме готови да чуем, защото искаме да разберем и себе си.

Иванова разказа за героите във филма и добави: Филмът изгражда една история за едни реалности, които никога не сме виждали, но за които в момента има документи. Може да погледнем на това време по един нов начин.  

Журналистката подчерта, че докато е работила в радиото, за много от нещата не си е давала сметка, като например за размера на активните мероприятия и пропагандата, въпреки че е имала подозрения. 

И тази година ще бъде показан филм на Уди Алън - киноманите ще могат да видят "Магия в полунощ".

"Казанова вариации", "Невидимата жена", "Истинският Сен Лоран", “Майстор-готвач” са част от другите заглавия, които присъстват в програмата на фестивала.  

Интервюто с Диана Иванова чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!