Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местата, където има значителен риск от наводнения, ще бъдат включени в триизмерни електронни карти

Местата, където има значителен риск от наводнения, ще бъдат включени в триизмерни електронни карти. Това е част от Националния план за управление на риска от наводнения, който трябва да е готов до края на следващата година. За Източнобеломорския район, който обхваща една трета от територията на страната, картите ще бъдат 31, съобщи директорът на Басейновата дирекция Никола Кърнолски.

Потенциално рисковите места са определени на базата на проучвания на архивни и исторически материали. По поречието на река Марица например районите са осем:

Изучени са всички такива явления, които вече са се случили в период от 50 години назад. Тези данни за повишаване на нивото се вкарват в електронната карта. Тя ще може да дава информация в каква степен при съответното положение ще бъде засегната реката и прилежащата й земя.

В настоящия период няма тревожно повишение на водните нива, допълни директорът на Басейновата дирекция за Източнобеломорския район. Той каза още, че опасните язовири в Пловдивска област са над 60. По думите му общините правят необходимото за изпълнение на предписанията, но повечето са затруднени заради липсата на пари.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!