Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Мона Лиза? Кой е Шекспир? Възможните отговори – тази вечер в кино „Одеон”

Два филма и един театрален монолог ще бъдат представени в известното столично кино

БНР Новини

Преживяването за публиката със сигурност ще е далече от стандартите – такива са и творбите, чиито създатели са Лиза Боева и известният актьор Ицко Финци. Двамата са от различни поколения, но имат общи идеи, които осъществяват заедно. Режисьор, сценарист, оператор и дори монтажист на своите филми, Лиза по правило избира теми, които биха развълнували хора от различни генерации и националности. И буквално обикаля света, за да достигне до истините, които търси. Преди години, впечатлена от любителски материал, запечатал едно пътуване на Ицко, тя направи поредица от кратки филми и спечели награда. Това беше само начало на творческото им съдружие. Какво да очаква публиката тази вечер? Отговорът на младия режисьор:

Ще представим филма „Лятото на Мона Лиза”, който разказва защо именно тази картина се е превърнала в световно признат шедьовър на Леонардо да Винчи. Но това е третата част от спектакъла, замислен от нас. Ще започнем с много кратък ням филм (само две минути), в който играе Ицко. Следва негов театрален монолог. Творбите разглеждат въпросите „за” или „срещу” митовете, умеем ли да ги „четем” правилно.

Отдавна си задавам подобни въпроси – казва Ицко Финци. Като млад актьор мечтаех да получа някоя голяма световна награда. Разсъждавах как се случва така, че някои успяват да се изкачат много високо. Още тогава осъзнах, че не винаги известните артисти, произведения на изкуството и пр. са най-добрите, най-стойностните. Просто се получават натрупвания в съзнанието на публиката, които раждат митовете. Много по-късно се запознахме с Лиза и с учудване научих, че тя има същите схващания. Беше събрала много сведения за картината на Леонардо, разказа ми някои неща и реших, че искам да участвам. Пътувахме доста из Франция и Италия, събрахме материал за филма, тя го монтира и сложи текст, който звучи зад кадър. Получи се оригинален документален филм, необичаен, интересен.

Преди да разкаже защо великият Шекспир е „забъркан” във втората част на артистичния спектакъл, Лиза обяснява какви проучвания правят заедно с Ицко и в каква посока са те:

Работим върху темата от седем-осем години. Дълго нямах достъп до оригинална литература от Елизабетинската епоха. С много перипетии успях да получа възможност да работя с източниците, които търсех, съхранени в известна американска библиотека. Написах академичен труд, посветен на това кой е Уилям Шекспир от Страдфорд на Ейвън. В него привеждам доказателства в подкрепа на тезата, че реално съществувалата историческа личност не е автор на литературата, подписана с това име. Описвам нашите предположения, придружени с факти, за това кой всъщност е писал творбите. Водили сме много съдържателни разговори по телефона с Иля Гилилов, автор на книгата „Играта Уилям Шекспир”. Преводачът на книгата Людмил Димитров ни свърза с руския учен. Нашите тези се покриват, но има и някои различия. Подготвили сме се да снимаме филм за всички това и се надяваме до края на следващата година да го завършим.

Най-интересното за мен е, че открихме бизнесмен, за когото същата тема се е превърнала в сериозно занимание. Той ни показа какво е събрал през годините и реши да финансира снимките, които ще направим по шекспировите места в Англия, Италия, Дания, Гърция – допълва Ицко Финци.

Част от интересните факти, които двамата творци са открили, актьорът пресъздава в своя монолог под формата на лекция. Той е професорът, а „студенти” ще бъдат зрителите в залата на кино „Одеон”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!