Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Кърпаров представя дебютния албум на „Форколор“

Снимка: forkolor.com

Саксофонният квартет „Форколор“ е създаден през 2009 г. от Владимир Кърпаров. Наскоро формацията представи в Берлин своя първи албум. Музиката в него е авторска и носи свежи идеи, родени от сътрудничеството на великолепните изпълнители. Класически и джаз елементи „се срещат“ с български фолклорни мотиви и „джипси“ интонации, пречупвайки се през инвенцията на четиримата саксофонисти.

Много обичам саксофона заради богатия тембър, звучността му, вибрациите и възможностите, които дава като инструмент
– казва Владимир.  Една от мечтите му винаги е била да направи саксофонен квартет. Успява да я осъществи няколко години след като отива да живее в Германия. Във „Форколор“ му партнират трима немски инструменталисти. Катарина Томсен, единствената дама сред тях, свири на баритон саксофон. Тя е истинска „груув машина“ според колегите си и се справя прекрасно с поддържане на ритъма и ниските тонове в хармонията. На алт саксофони са Флориан Трюбсбах и Андре Симиоти. На тенор саксофона е лидерът на групата. Квартетът е имал много изяви в края на октомври и началото на ноември. По това време в Германия и цяла Европа беше отбелязана 200-годишнината от рождението на Адолф Сакс. Майстор на музикални инструменти, белгиецът е изобретател на саксофона. Затова 6 ноември – неговият рожден ден, се отбелязва като международен ден на този инструмент.

Около празненствата като че ли хората си припомниха какви възможности има не само саксофонът, но и формация като нашата. Аз самият, преди да дойда в Германия, само бях чувал за саксофонен квартет. „Форколор“ създадох по повод на няколко концерта в България, за които получих покана. Радвам се, че успях да събера тези прекрасни инструменталисти и композитори. Дискът, който представяме, включва наши авторски пиеси. Представихме го в известен джаз клуб в Берлин. Съвсем случайно по същото време в града беше Найджъл Хичкок – един невероятен саксофонист, участвал в легендарния саксофонен квартет “Itchy Fingers”.  Той спонтанно се включи във втората част на нашата програма. Беше страхотно преживяване – пет саксофона на сцената звучат внушително. Вече имаме много добри рецензии от авторитетни музиканти. Всичко това ни мотивира да творим повече. Обмисляме подготовката на още един албум с наши композиции. Бих искал и в него да включа други колеги, както направих сега.

Гост-солисти в новия компактдиск на „Форколор“ са двама известни български музиканти – Стоян Янкулов на тъпан и  Недялко Недялков – кавал.

В Германия Владимир Кърпаров работи с още няколко формации, около които също има добри новини.

С Владимир Кърпаров квартет, с който изпълняваме джаз, направих записи за нов албум.  Надявам през пролетта да го представим. В него също има гост музиканти от България – отново Недялко Недялков и акордеонистът Петър Ралчев. Участвам и в джаз трио, заедно с Уве Кропински и Сузане Паул. Скоро взехме участие в Джаз фестивала на Гьотинген. Продължавам и с формацията “For Free Hands”. А в театър „Берлинер ансамбъл“ свиря в един нов спектакъл, чийто режисьор е известната Катарина Талбах. Дори имам малка роля на сцената. Разгледах историята на театъра и установих, че преди много години за същия театър е писал музика нашият голям композитор Панчо Владигеров. Това ме изпълни с огромна радост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!