Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоологическата градина в Пловдив се обновява

В Пловдив започна мащабна реконструкция на зоологическата градина. Предвижда се зоопаркът да се простира на 40 декара вместо на досегашните 9.  В изграждането му ще бъдат вложени 4 и половина милиона лева.

Обновяването на пловдивската зоологическа градина започва 6 години, след като лицензът й беше отнет, тъй като  условията, при които се отглеждаха животните, не отговаряха на изискванията. Периодично през годините там бяха извършвани дребни подобрения, за да не се стига до окончателното затваряне на зоопарка, но след осъществяването на новия проект Пловдив ще разполага с най-модерния подобен комплекс в страната, изцяло съобразен с европейските норми - заяви кметът Иван Тотев. Той съобщи, че се предвижда изграждането на 22 хабитата с различни животни, като повечето от тях вече са договорени.

"Единият хабитат ще бъде с фламинго, щъркели и жерави. 3000 кв. м ще бъде хабитатът за мечките. Ще имаме изкуствено езеро, ще имаме специално място, от което могат посетителите да навлизат в хабитата и чрез стъклена преграда да бъдат в естествената среда на мечките. Имаме прекрасни азиатски видри също с водна площ. Лопатари, камерунски муфлон, камили, рис, бизони, патагонска мара, са част от другите животни, които ще обитават пловдивската зоологическа градина. Първите посетители ще могат да я разгледат след 9 месеца", увери кметът Иван Тотев. Той допълни, че в комплекса ще има и множество пространства за отдих, детски площадки и кафенета. Ще бъде построен и паркинг. В следващ етап  предстои проектирането и на аквариум. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!