Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР и местните власти изграждат интензивно системи за видеонаблюдение

Веселин Вучков

В една шеста от общините вече има системи за видеонаблюдение. До една година този съвместен подход на работа между МВР и местните власти може да обхване всички населени места, заяви в Пловдив министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той се запозна с действащата система за наблюдение на територията на община Марица.

Според министър Вучков, подходът за изграждането на системите за видеонаблюдение в страната трябва да е единен. 
Преди да направя специална среща със Сдружението на общините в средата на месец декември, искам да се запозная с едни положителни примери, като например тук в община Марица, след това в община Родопи. Следващата седмица вероятно ще открия една пълноценна система за видеонаблюдение в община Червен бряг. В момента общо взето преобладават по-скоро импровизации, за което не са виновни общинските власти, по-скоро местните регионални директори на МВР. Когато има еднотипен подход, ще бъде ясно кой финансира проекта, кой финансира след това поддържането и най-вече, кой осъществява взаимодействието и точката за контакт между местната полиция и местната общинска власт.
Относно предстоящото изплащане на гарантираните влогове в КТБ, министър Вучков подчерта, че е създадена организация за охрана:
Не е необходимо още в първия ден, в първата седмица, в първия месец, гражданите да се втурват и да си теглят всички гарантирани депозити. От друга страна, очевидно е, че струпването на много хора, които изтеглят 200 хиляди лева в брой, създават благоприятни условия и за извършване на престъпление. Взели сме превантивни мерки, направили сме пълна разстановка на силите и с униформена полиция, и с неуниформен състав.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!