Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдиха бюджета на община Шумен за 2015 г.

Общественото обсъждане на бюджета на община Шумен за 2015 г. мина по обичайния от последните години начин. В полупразната зала 363 присъстваха по задължение предимно общински служители, 4-5 общински съветника, представители на два културни института - Регионалната библиотека и Народното читалище „Добри Войников”, на Второ основно училище „Д-р Петър Берон”, на две здравни заведения - Комплексния онкологичен център и Стоматологичната лаборатория, както и няколко студенти по „Икономика” в Шуменския университет, доведени от своята преподавателка. Пред тази аудитория заместник-кметът по финанси Александър Генчев направи кратко представяне на основните параметри на проектобюджета за следващата година с уговорката, че това става преди Народното събрание да е приело Републиканския бюджет за 2015 г. Той открои основните цели - нормално функциониране на бюджетните структури, поддържане на инфраструктурата, усвояване на средства от еврофондовете и подобряване на чистотата, уличното осветление и други общински дейности. Планираните приходи са в общ размер 49 976 269 лв., с 1 035 000 лв. повече от началния план за тази година. 57% от тях или 28 737 300 лв. са с държавен характер, които се увеличават с 3%, а останалите 21 238 969 лв. са местни приходи. Субсидията за капиталови разходи е увеличена с 8% до 1 008 000 лв., а тази за зимно поддържане с 21% - до 143 000 лв. Данъчните приходи остават на нивото от тази година, като ще се разчита на увеличение на събираемостта. Такса „Битови отпадъци” също няма да се променя. По 1 500 000 лв. ще бъдат отделени за временни безлихвени заеми за финансиране на европроекти и за изплащане на вноските по облигационния заем. Капиталовите разходи ще бъдат 59 млн. лв., като 54 млн. лв. от тях са по втория етап на Интегрирания воден цикъл на Шумен, а 3,7 млн. лв. за укрепване на свлачището на пътя за кв. „Дивдядово“.
По време на обсъждането от Регионалната библиотека поискаха около 70 000 лв. за две климатични инсталации за фондохранилищата, поради това че част от книгите са плесенясали, от Второ основно училище настояха да се предвидят 56 000 лв. за ремонт на покрива, който тече. От КОЦ поискаха 54 000 лв. за имунологичен анализатор и средства за обзавеждане на втория и третия етаж на Отделението за лъчетерапия. Общинският съветник д-р Антон Попов припомни, че през миналата година е решено средствата от глоби да се използват за информиране на обществото за необходимостта от разделно сметосъбиране, нещо което обаче не е направено. Предстои община Шумен да събира предложенията за промени в местния бюджет. Приемането му от Общинския съвет ще стане в края на януари или най-късно в края на февруари.

Още информация за основните параметри и коментар на проектобюджета за 2015 г. на община Шумен чуйте от Александър Генчев в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Символът на Великден е червеното яйце

Символът на Великден е червеното яйце. Яйцето символизира Универса и тайната на неговия произход. Това е предхристиянски символ, който е вплетен във великденската символика, каза доц. Ивелина Ефтимова от Катедрата по журналистика и масови комуникации в Шуменския университет.  Този символ съществува в полинезийски, перуански, японски, китайски и славянски..

публикувано на 03.05.24 в 13:49

Европравила за политическата реклама

В Европейския съюз са в сила новите правила за политическата реклама, които ще се прилагат и на предстоящия вот за Европейски парламент през юни. Една от целите е провеждането на свободни и честни избори. Въвеждат се общи изисквания за прозрачността на тези реклами, предстои да бъде въведен и механизъм за съобщаване на проблемни реклами. Новият..

публикувано на 02.05.24 в 11:14

Драгоево ще пее и танцува

Поредното издание на фестивала „Драгоево пее и танцува“ се открива тази вечер в едноименното преславско село. За поредна година кметството и читалището са подготвили разнообразна програма, в която освен музика и танци, гости от региона и страната, ще има спектакли, кулинарна изложба, ще гостуват и двама изявени готвачи. Началото се поставя от 18,30 ч...

публикувано на 26.04.24 в 14:38

Помощите в Шумен идват по-рано

Раздаването на хранителните пакети в Шумен ще започне седмица по-рано от планираното. Вместо от 29 април, това ще стане от 22 април. Храните ще се раздават до 23 май. Освен това в Шумен храните ще се раздават и на ново място, а не на досегашния пункт. Право на помощта имат над 2000 жители на областния център. Това са хората, които тази година са..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Работа в полза на здравноосигурените

25 години от създаването си отбелязва Районната здравноосигурителна каса – Търговище. За този четвърт век бюджетът на РЗОК се е повишил над 10 пъти. „Това означава, че в здравната система са се влели огромни средства, а това би трябвало да бъде в полза на здравноосигурените пациенти", коментира директорът на службата Емил Стоянов. Повишили са се и..

публикувано на 01.04.24 в 15:28

В помощ на жертви на домашно насилие

Жени и деца от района на Попово, пострадали от домашно насилие, скоро ще имат по-лесен достъп до помощ и подкрепа. Асоциация „Ная“ набира 5000 лева за ремонт на приемна, предоставена им от Община Попово, където мобилен екип от психолог и социален работник ще консултира хора от малките населени места в общината. Доскоро екипът е работил само..

публикувано на 01.04.24 в 10:58
Д-р Димитър Костов - директор на МБАЛ - Шумен

Обновяват шуменската болница

Започва ремонт на Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Предвидено е обновяване на операционните зали, ново оборудване, вентилационни системи, които отговарят на изискванията. Този четвъртък се очаква да стартира обновяването на помещенията, където ще се помещава апаратът за магнитно-резонансна образна диагностика. Това каза в..

публикувано на 31.10.23 в 15:29