Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлова: Спешно трябва да се изплатят средства по забавените проекти

Лиляна Павлова
Снимка: БГНЕС

За да не бъдат загубени средства по Оперативната програма "Регионално развитие", спешно в следващите дни трябва  да се извършат разплащанията по забавените проекти, които са на обща стойност 106 милиона евро. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването в Пловдив на 15-ото заседание на Комитета за наблюдение на програмата.

В момента интензивно се разплащат средствата по предвидените за приключване за тази година проекти и ще положим усилия загубите да са минимални, подчерта Лиляна Павлова:

До края на тази седмица ще продължим да плащаме. Вече е ясно, че няма да загубим всичките 106 милиона, но важното е да минимизираме все пак загубата. Извън това, по всичките договори, които има включени в програмата и са на стойност 3 милиарда и 100 милиона, има 25 от тях на стойност 380 милиона, които са вече рискови, затова ние казваме, че имаме и други готови, чакащи в резервния списък, с които да ги заменим.

Павлова съобщи също, че се предвижда за по-голямо улеснение и за да се избягват грешките - да се въведе типова документация:

Това, което искаме да разработим, е типова методика с тръжна документация, типов договор с изпълнител, за да сме сигурни, че и в самите договори с изпълнителя няма дискриминационни или други условия, които да влизат.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!