Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото наказателно дело срещу виновници за финансовия колапс на страната започва в Кипър

В Кипър започва първото наказателно дело срещу виновници за финансовия колапс на страната през миналата година. Обвинителни актове заради фалита в банковия сектор бяха внесени в съда в Никозия в петък срещу петима висши ръководители на Банката на Кипър. Първото заседание е насрочено за 30-ти януари 2015 година.

Под наказателна отговорност бяха подведени двама бивши председатели на Борда на директорите на Банката на Кипър, двама бивши главни изпълнителни директори и един бивш заместник-главен изпълнителен директор. Банката като юридическо лице също е част от обвинителния акт.

Обвиненията срещу бившите висши ръководители на най-голямата кипърска банка са общо в 6 категории. Пред съда те ще отговарят за манипулиране на пазарните цени на акциите на финансовата институция и разпространение на заблуждаващи, неверни и подвеждащи изявления относно капиталовата й адекватност, съобщи главният прокурор на Кипър Костас Клеридис. Ако тези обвинения се докажат, на банковите шефове може да бъдат наложени присъди до 10 години затвор или глоба. 

Комисията по ценните книжа и фондовите борси в Кипър през юни тази година вече санкционира с административни глоби 12 бивши висши мениджъри на Банката на Кипър. Сред тях са трима от обвиняемите сега, всеки от които бе глобен с по 530 000 евро.

Петимата бивши директори на Банката на Кипър са първите обвиняеми по наказателно дело в хода на разследването на причините, обстоятелствата и виновните за финансовата катастрофа в Кипър. Заради банковия срив през март миналата година Кипър бе изправен на ръба на фалита и трябваше да сключи споразумение с тройката международни кредитори /ЕК, ЕЦБ и МВФ/ за спасителен заем от 10 млрд. евро срещу изпълнението на силно рестриктивна антикризисна програма.

Банката на Кипър регистрира огромни загуби заради обезценката на гръцкия дълг. Съгласно споразумението с международните кредитори тя бе оздравена чрез безпрецедентното в ЕС “подстригване” на негарантираните депозити на вложителите, при което бе иззета почти половината от тях. Впоследствиие банката увеличи акционерния си капитал с 1 млрд. евро. На проведеното през ноември акционерно събрание за председател на Борда на директорите й бе избран Йозеф Акерман, бивш главен изпълнителен директор на "Дойче Банк". В борда влезе също американският милиардер Уилбър Рос, който след увеличаването на капитала на банката държи 17 процента от нея.

Главният прокурор Коста Клеридис съобщи още, че в напреднал етап е разследването на действията на бившите управляващи на "Лаики Банк", най-тежко пострадалия кипърски трезор заради гръцките облигации. Тази банка бе ликвидирана в хода на изпълнението на програмата за преструктуриране на банковия сектор в Кипър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!