Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнични инициативи обединяват кипърските общности

Снимка: Бранислава Бобанац

Празнични инициативи обединяват двете общности в Кипър – на кипърските гърци и кипърските турци, като израз на надеждата за мир и обединение на разделената вече 40 години страна.

В приятелски футболен мач в Никозия под надслова "Коледа помни" спортните си умения премериха обединен кипърски отбор и международен тим. В кипърския отбор заедно играха футболисти кипърски гърци и кипърски турци, включително и двамата главни преговарящи от двете общности Андреас Мавроянис и Ергюн Олгун. Техни съперници на футболното поле бяха представители на мисията на ООН и чуждестранни дипломати.

Мачът се състоя на игрище в “ничията земя” в историческия център на кипърската столица – в буферната зона между двете части на града, контролирана от мироопазващите сили на ООН. Обединеният кипърски футболен отбор загуби с 2 на 5 гола.Посрещането на Коледа с това спортно предизвикателство, организирано по инициатива на Върховния комисариат на Великобритания в Кипър, бе възприето като символ на надеждата и оптимизма за решаването на Кипърския конфликт.

СнимкаПо своеобразен начин отбелязаха предстоящата Коледа и Нова година и във Фамагуста. С надежда за по-добра година съвместна група от кипърски гърци и кипърски турци сложиха украсена елха на плажа пред града-призрак Вароша – “мъртвата зона” на Фамагуста. Празничният символ е недалеч от поста на турската армия, която контролира тази военна зона, пред бариерата, която вече 40 години не позволява на жителите на Вароша да се върнат в своя дом. 

В навечерието на празниците представители на двете кипърски общности издигнаха заедно глас за мира и обединението на Кипър и на пропускателния пункт между двете части на Никозия, намиращ се на главната й улица “Лидра”. Въпреки, че бяха спрени от кипърската турска полиция, участниците в проявата символично свързаха двата края на улицата в двете части на разделената столица с дълга бяла лента. Тя бе завързана от кипърски грък и кипърски турчин, и двамата загубили целите си семейства в трагичните събития от преди 40 години. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!