Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студ и сняг сковаха Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац
Студен обръч стегна Кипър. Студът обхвана острова от уикенда насам, но се развихри тази нощ със силен снеговалеж в планинските и полупланинските райони, който се редуваше с дъжд и градушка и беше придружен с бурен вятър. Това доведе до рекордно ниски температури сутринта. Според метеоролозите екстремалните природни условия ще се запазят до края на седмицата, като градусите ще продължат да се понижават.

Централната планина на острова - Тродос, е заснежена от края на миналата седмица, но обилният снеговалеж увеличи снежната й покривка. На най-високият й връх - Олимп, натрупаният сняг е вече 25 сантиметра. Със снежна шапка днес е и планината Пендадактилос, която е покрай северното крайбрежие на Кипър, в турската част на острова.

В столицата Никозия тази сутрин бе измерена най-ниската температура от 4 градуса. Безпрецеденен снеговалеж, макар и само за половин час, имаше в района на град Пафос, на брега на Средиземно море, в западната част на острова. Затворени са много пътища, водещи към планината Тродос, както и някои селски училища. Всички аварийни служби на Кипър са в режим на готовност.

Тежките зимни условия в Източното Средиземноморие причиниха и промени в полетите в района. Заради ураганни ветрове тази нощ пет самолета от Европа, Близкия изток и Северна Африка вместо да кацнат в Бейрут, бяха отклонени към Кипър и се приземиха на международното летище в Ларнака.

Добрата новина е, че обилните валежи повишиха рязко нивото на язовирите в Кипър, което в началото на годината бе критично ниско. За последните два дъждовни дни притокът на вода в тях е стигнал 18 млн. кубически метра - при 12 млн. кубически метра, влели се за цялата 2014-а година. Сега капацитетът на язовирите е запълнен до 34%, макар това все още да е далеч от обема през миналата година по това време, когато е бил 54 на сто.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!