Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 560 милиона лева са задълженията на БДЖ

Транспортната комисия в НС "за" връщането на орязаната субсидия

| обновено на 14.01.15 в 15:57
Ивайло Московски
Снимка: БГНЕС

Задълженията на БДЖ са в размер на 565 милиона лева, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. От тях 109 млн. лева са от "БДЖ–Товарни превози", а останалите са от "Пътнически превози". Оперативната загуба на БДЖ за миналата година е приблизително – за "Товарни превози" – 12 млн. лева, за "Пътнически превози" – 15 млн. лева. Той посочи, че 40 милиона лева, за които опозицията твърди, че са спестени, всъщност са загуби.

По-рано днес по време на правителственото заседание министър Московски е съобщил, че има предписание за спиране на 32 локомотива, защото не са ремонтирани и са опасни за хората. 

Мерките за стабилизиране на БДЖ, според които бяха спрени 38 влака на първия етап, предвиждат да бъдат спрени още 81 влака, посочи на извънредно заседание на транспортната комисия към парламента изпълнителният директор на БДЖ Владимир ВладимировПо думите му, ако субсидията за БДЖ се запази в размер на 140 млн. лева, ще има недостиг от 12,5 млн. лева за извършване на най-наложителните ремонти.

Според Владимиров, ако се започнат мерките за спиране на влакове и намаляване на персонала, няма да могат да дадат реално проявление през тази година в пълния си ефект, тъй като има колективен трудов договор, който изисква от БДЖ определена процедура. Той добави, че на освободените служители трябва да бъдат платени около шест работни заплати.

Комисията по транспорт в Парламента прие предложението на БДЖ да бъде върната намалената субсидия от 40 милиона лева. Ако това се случи спрените 38 влака ще бъдат върнати в разписанието, но само след оценка на техническото им състояние.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Правителството търси оптимални решения за БДЖ

Премиерът Бойко Борисов увери, че правителството търси оптимални решения за БДЖ, за да има транспорт до всяко населено място. Предстоят разговори и с представители на общините, и със синдикатите, заяви Борисов по време на парламентарния блиц контрол. В..

публикувано на 14.01.15 в 13:05

Георги Свиленски: БДЖ се води целенасочено към фалит и ликвидация

В първия работен ден на парламента след празниците транспортната комисия се събира извънредно заради спирането на десетки пътнически влакове.  Георги Свиленски , депутат от БСП и член на комисията по транспорт, обясни в предаването "Преди всички", че..

публикувано на 14.01.15 в 08:25