Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Борис Христов – посланик на българската песен”

БНР Новини
Снимка: личен архив

Така е озаглавен новият албум на формация „Юлангело”, който ще бъде представен на 19 януари в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Изпълнението на уникалната програма ще бъде съпроводено с лектория. Гости в програмата са Вокален ансамбъл „Св. Троица” – гр. София и техният диригент Елиянка Михайлова.

Албумът е посветен на големия български оперен певец Борис Христов, чиято 100-годишнина беше отбелязана по цял свят през 2014-а. Едно от най-забележителните събития, свързани с вековния юбилей, беше и концертът на хоровата формация в дома-музей на великия бас в столицата. Тогава за пръв път прозвучаха народни и патриотични песни, които великият бас е учил от баща си Кирил Совичанов. Завършил френска литература в гр. Лион, той бил истински възрожденец и патриот. Като псалт изпълнявал и много църковни песнопения. Някои от тях също са сред новите записи.

Както всички проекти на „Юлангело”, албумът е резултат на задълбочени проучвания и носи нова информация дори за специалистите. Разказва Пламен Бейков, един от последните ученици на Борис Христов.

Идеята за този албум се роди около нашите изяви по повод годишнината на Борис Христов. Тогава решихме да се съсредоточим около неизвестни за широката публика сведения за музикалната среда, в която е израснал и се е формирал големият артист. Научихме, че баща му, много добър народен и черковен певец, непрекъснато е издирвал и записвал български образци. Изпълнявал ги е в дома си, пред приятели. Това става повод през 1960 г. акад. Николай Кауфман да се срещне с него и да запише над 300 народни и патриотични песни. Те остават в архива на Института за музикознание към БАН (днес част от Института за изследване на изкуствата, б.р.). Известният учен публикува 30-ина от тях в свое изследване. Благодарение на неговия труд успяхме да подготвим програмата.

Камерната формация „Юлангело” с ръководител Йосиф Герджиков преоткрива и народната песен, с която Борис Христов впечатлява цар Борис III. Случаят е известен – на Богоявление 1942 г. , след традиционния Велик водосвет, хорът на храм „Свети Александър Невски” гостува в царския дворец. Борис Христов, тогава млад юрист, изпълнява песен за кан Крум. Възхитен от гласа и качествата му, монархът настоятелно препоръчва на държавните власти да отпуснат стипендия за обучение в Италия. Така започва пътят на нашия велик сънародник към световните сцени.




За мен е много вълнуващо да изпълнявам всички песни в албума – продължава Пламен Бейков. – Колегите ми споделят същото. Текстовете и мелодиите носят особена поетичност, история, изключителен заряд. А „Легенда за страшния кан Крум” е истинско емоционално изпитание всеки път. За това произведение имахме много бегли сведения, знаехме, че текстът и мелодията са изгубени. Съвсем случайно открих нотите в Българския културен институт в Рим, където гостувах също във връзка със 100-годишнината. Не само аз, всички от „Юлангело” научихме много, изследвайки историята на песните. Успяхме да усетим в по-изразителни детайли родолюбивата атмосфера в дома на моя учител. На нашите срещи сме обсъждали преди всичко художествени и професионални проблеми. Сега вече знам откъде идва дълбоката любов към България и това чувство на отдаденост към родината, които притежаваше Борис Христов. Все още съм много „потопен” във всичко това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!