Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мимолетности”, годишнини и имена от световните сцени в програмата на Биг бенда на БНР

БНР Новини
Снимка: Радио Варна

Нови, вълнуващи и различни са програмите, които Биг бендът на БНР ще представи през следващите месеци. Първата поява на сцена е участието в големия празничен концерт по повод 80-годишнината на нашата медия. В голямата зала на НДК ще бъде изпълнено за първи път произведение, създадено за всички музикални състави на БНР. Още за предстоящите концерти научаваме от диригента Антони Дончев:

Ние сме част от голяма програма, заедно с колегите от другите формации на нашето Радио. Подготвили сме и три специално подбрани заглавия. Първото е „Бърдленд” от Джо Завинул – едно от знаковите джаз произведения за последните десетилетия. Ще изпълним и „Миш-маш” – моя авторска пиеса, която преди време свирихме с трио „Акустична версия” и стана много популярна. Има аранжимент за биг бенд и често звучи на нашите концерти. За да припомним името на Вили Казасян – най-дългогодишния диригент на оркестъра, решихме да включим неговата песен „Детство мое”. В нея си партнираме с вокална група „Радиодеца”.

През февруари предстои концерт с произведения на Мария Шнайдер. Композитор, аранжор и диригент на голям джаз оркестър, с който печели няколко награди „Грами”, Мария Шнайдер е едно от големите имена в световната музикална история. През 1994 г. тя представя програмата „Мимолетност” (Evanescence). Свързвам това заглавие с природата на музиката, защото тя е тук и сега – докато я изпълняваме и слушаме. След това „отлита” нанякъде. Нарекох концерта „21 години „Мимолетност”. Ние сме първите музиканти у нас, които представят тази красива, вълнуваща и сложна музика. В средата на март сме поканили Йълдъз Ибрахимова и инструментално трио от Турция (канун, най и пиано). А за април сме подготвили истинска изненада за публиката, но все още не искам да съобщавам официално за какво става дума. Ще кажа само, че за солисти на Биг бенда идват световноизвестни имена.




Не е тайна, че през последните няколко години Биг бендът почти изцяло обнови състава си. Средната възраст на музикантите е 35 години. Почти всички участват в различни други формации, имат и свои авторски проекти, които представят у нас и по света. Диригентът Антони Дончев също продължава активно кариерата си на джаз пианист и композитор. Преди дни той „прескочи” до Виена, за да свири заедно с няколко свои колеги. Програмата е посветена на големия руски композитор Модест Мусоргски и се нарича „Mussorgsky Dis-Covered”. В нея Антони е заедно с Аркадий Шилклопер – валдхорна, звездата от Щатсопер – мецосопраното Елизабет Кулман и двама австрийски музиканти.

Всичко е възможно, ако се планира правилно. Научих го, защото дълго бях свободен артист – до 2011 г., когато поех ръководството на този прекрасен оркестър – продължава Антони Дончев. Работата в различни формации обогатява твореца. А в Биг бенда са събрани някои от най-добрите съвременни джаз музиканти на България. Тяхното присъствие е чест за всеки професионален бенд. Когато се обедини енергията на толкова талантливи изпълнители, нещата се получават наистина прекрасно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!