Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалена е цената за електронен подпис за физически лица

Снимка: Радио ВИДИН

Цената за издаване на електронен подпис за физически лица от днес е намалена и вече струва 12 лева. Фирмата "Информационно обслужване" намали двойно цената в подкрепа на развитието на електронното управление в България. Електронният подпис за 12 лева е с валидност 1 година. Предлага се  и услуга за подпис с 3-годишна валидност. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните услуги и съобщенията Валери Борисов

За първи път "Информационно обслужване" от всички доставчици на удостоверителни услуги предлага на българските потребители електронен подпис с максималната валидност, разрешена по закон, а тя е три години. То е на цена 27 лева без ДДС, което идва някъде към 33 лева с ДДС, каза Борисов.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че по-ниската цена е важна стъпка за улесняване на административното обслужване. Колкото повече хора използват този сертификат и подпис, толкова повече ще са хората, които ползват електронните услуги, заяви Бъчварова.

Нашата цел е да разширяваме електронните услуги, за да можем да разтоварваме администрацията от отговорността за контакти с гражданите, по-бързо да бъдат обслужвани и много по-лесно в крайна сметка да получават информацията и услугите, от които се нуждаят, посочи Бъчварова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Подаваме данъчни декларации онлайн и без електронен подпис

Нови са формулярите за годишните данъчни декларации, които ще подаваме през 2015 г. Те ще могат да се изпращат по електронен път, с безплатен персонален идентификационен код. Най-съществените измененията са в пет направления: вече не се посочват данни за..

публикувано на 05.01.15 в 09:27

Нараства броят на електронните административни услуги с електронен подпис

Българските граждани, които живеят в чужбина ще получават за час свидетелство за съдимост. Облекчението за сънародниците ни ще бъде разписано в Наредба на Министерство на правосъдието. Заявлението за издаване на документа, заедно с приложите към него..

публикувано на 17.06.14 в 13:03

Плащането на данъците да става и без електронен подпис, искат от НАП

Законови промени, които да позволят плащането на данъците да става без електронен подпис, както е сега, а само с персонален идентификационен код (ПИК) ще поиска Националната агенция за приходите (НАП). Това съобщиха пред журналисти представители на..

публикувано на 16.01.14 в 13:54