Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Промишленото производство през декември е нараснало с 1,1 на сто спрямо ноември

Снимка: архив

Промишленото производство през декември е нараснало с 1,1 на сто спрямо ноември, сочат предварителни данни на Националния статистически институт. В същото време потреблението се е увеличило с 0,9 на сто.

Статистиката отчита ръст в промишленото производство и на годишна база декември 2014-а  спрямо декември 2013-а година. Средно увеличението е с 0,9 на сто. В добивната промишленост с 2 на сто за месец. В производството и разпределението на електро и топлоенергията с 1,1 процент и в преработващата промишленост с 1 на сто.

При търговията на дребно, въпреки скромния ръст за последния месец, в сравнение с година назад, данните на статистиката показват увеличение със 6,5 процента.

Разраства се обемът на търговията чрез поръчки по пощата, по телефона или по интернет - до 38 процента ръст през последната година.

Открояват се и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника, фармацевтични и медицински стоки. Положително за потреблението говори и ръстът при покупките на дребна битова техника, мебели и стоки за бита с десет на сто.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!