Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски военни самолети и кораби ще могат да използват летища и пристанища в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски военни самолети и кораби ще могат да използват летища и пристанища в Кипър при извършване на хуманитарни операции или в аварийни ситуации. Тази възможност ще бъде обсъдена от президентите на Русия и Кипър Владимир Путин и Никос Анастасиадис следващата седмица.

Москва и Никозия обсъждат допълнителни възможности, които могат да бъдат предоставени на Руската федерация, като част от  актуализацията на действащото между двете страни споразумение за сътрудничество във военната област. Това заяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис в интервю за ИТАР-ТАСС днес. Предвижда се при спешни хуманитарни или аварийни ситуации руски военни самолети и кораби да могат да използват обекти на въздушния и морския транспорт на Кипър.

Не става въпрос за създаване на руски въздушни или морски военни бази на територията на острова, уточни днес и външният министър на Кипър Йоанис Касулидис. Той подчерта също така, че няма искане от Русия за военна база в Кипър.

И в момента в най-голямото пристанище на Лимасол периодично акостират руски военни кораби, участващи в учения в района на Средиземно море.

Подновяването на споразумението за военно сътрудничество между Кипър и Русия ще бъде обсъдено от кипърския президент Никос Анастасиадис и президента на Русия Владимир Путин по време на официалното посещение на кипърския държавен глава в Москва на 25-и февруари. Документът ще обхване поддръжката на военното оборудване, продадено на Никозия преди години, закупуване на резервни части, както и въпроси от хуманитарен характер, като евакуация на руски цивилни граждани от страните от Близкия изток в случай на необходимост.

Очаква се двете правителства да подпишат най-малко 10 споразумения за сътрудничество в областта на отбраната, туризма, енергетиката и икономиката. Правителството на Кипър се стреми да договори и по-активна роля от страна на Москва по отношение на мирните преговори на острова за решаване на Кипърския въпрос.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!