Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ отхвърли обвиненията на работодателските организации за задкулисни преговори с властта

Снимка: БГНЕС

КНСБ отхвърли обвиненията на работодателските организации за двустранни и задкулисни преговори с властта по социалното законодателство. Преди дни работодателите заплашиха, че ще напуснат тристранния диалог, заради вземането на решения, извън формата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Поради тази причина, от Стопанската камара обявиха и че ще дадат на съд постановлението за ръста на минималната работна заплата.

Според Синдиката, отвореното писмо, разпространено преди дни от работодателите издава нервен ход и недостатъчно отговорно поведение, коментира вицепрезидента на Конфедерацията Чавдар Христов:

Текстовете, които визират нагласи от страна на министър Калфин, едва ли не на правителството, да чува повече синдикатите - това са едни голословни твърдения. Те издават известна нервност от страна на бизнеса по отношение на това, че правителството като, че ли  обръща повече внимание на проблемите, които касаят обществото, а не на проблемите на бизнеса.

Все пак от КНСБ алармираха, че тристранният диалог е пренебрегнат в случая, когато е трябвало да се дебатира проектозакона за здравното осигуряване и след синдикалната намеса сега се очаква заседание на Съвета за тристранно сътрудничество на 19 февруари.

Да се правят изявления за напускане на Националния съвет за тристранно сътрудничество в такава сложна обстановка, в която се намира страната, да се разклаща стабилитетът по без повод е опасно, предупредиха от синдиката.

В същото време обаче именно заради нарушения тристранен диалог Стопанската камара реши да даде на съд постановлението за увеличаването на минималната работна заплата от 340 на 360 лева от началото на годината и с още 20 лева от юли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!