Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Здравко Митков: Талантът на актьорите е лицето на театъра

3
Проф. Здравко Митков
Снимка: БГНЕС
Сатирата е живот, останалото е детайли“ е мотото, с което ни посреща сайтът на обновения Сатиричен театър „Алеко Константинов“.
С директора му – проф. Здравко Митков, разговаряме в студиото за промените на театъра през годините, новата визия на фасадата и разпределянето на бюджета. Като режисьор, проф. Митков все пак си признава, че актьорите са силната страна на Сатирата и затова се стреми да привлича млади таланти.
Голямата му гордост е детският мюзикъл „Шумът на върбите“ – мениджърски експеримент, който директорът приема като лично предизвикателство. Доказателство за успеха му е номинацията на композитора Данко Йорданов за награда „Икар“.

От думите на госта проличава, че турнетата не са забравена част за Сатирата, но напоследък пътуват по-рядко, заради препълнения афиш на софийска сцена.

Ние сме хора на драмата, но всеки сблъсък и конфликт трябва да усъвършенства театъра - отбелязва в разговора проф. Митков и обяснява за това, че трупата е направила 8 нови качествени представления за репертоара. - Освен нови заглавия имаме и нов подход към естетическите критерии. Искаме между смеха и забавлението да има и острови на мълчание и размисъл. Не само да се говорят анекдоти, но публиката да получава усещането за театралното изкуство.

Чуйте целия разговор с директора на Сатирата Здравко Митков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия