Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КФН предупреждава, че продължава да действа фирма с отнет лиценз

Снимка: Капитал

Комисията за финансов надзор (КФН) предупреди инвеститорите, че компанията с отнет лиценз "Глобъл Маркетс" е променила името си, като новото силно наподобява наименованието на дружество, което е лицензирано от надзорните органи на САЩ и на Великобритания. Според съобщение на КФН новото име на "Глобъл маркетс" е "Интерактив Брокеридж", което напомня името на един от най-големите световни онлайн брокери "Интерактив Брокерс" дружество, лицензирано да предостави инвестиционни услуги на американския и на британския пазар. 

Потенциалните инвеститори трябва да имат предвид, че това са две различни дружества, предупреждава българският финансов регулатор и припомня, че лицензът на "Глобъл маркетс" за извършване на дейност като инвестиционен посредник е отнет принудително от КФН от 14-и юли миналата година за извършени от компанията и нейни служители системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти и активите по прилагането му.

Решението на Комисията е потвърдено окончателно от ВАС. Но независимо от решението за отнемането на лиценза, дружеството продължава да сключва договори с клиенти, като обявява, че действа като финансова институция, твърдят от Комисията за финансов надзор.

"Глобъл маркетс" ООД не е бил и не е регистриран като финансова институция в публичния регистър, водена от БНБ, пише още в съобщението на регулатора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!