Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Влади Калинов: Трябва да се грижим за сградите, както за здравето и автомобилите си

2
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Все повече сгради в столицата не издържат на занемареността във времето – пропадат и се рушат.

Резултатът е, че вместо по-европейски облик, градът ни на места придобива вида на изоставено бойно поле с десетки олющени фасади на обществени сгради, голяма част - паметници на културата.
Този нерадостен пейзаж в София е допълнен от опасно надвиснали балкони с отдавна липсващи парапети, напукани плочи и изкривени конструкции на пристройки към жилищни сгради.

Ако след наше разписание, опасна сграда не се оправи доброволно от самите собственици, преминаваме към принудително изпълнение. Извършваме нужния ремонт с общински средства и после си търсим парите по съдебен ред.- казва пред Радио София директорът на Дирекция "Общински строителен контрол" – арх. Влади Калинов. Той говори и за рекламните съоръжения в столицата. По думите му за няколко месеца са премахнати над 100 нерегламентирани рекламни съоръжения. 

Каква е ролята на Столичната община в търсене на решение на проблема с рушащите се сгради и кои рекламни съоръжения са заплашителни за гражданите - чуйте от разговора на Мариана Гомилева с директора на Дирекция "Общински строителен контрол" – арх. Влади Калинов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

Арх. Влади Калинов: Енергийното обновяване е напълно безплатно и има само положителен ефект

  По-ниски сметки за отопление с от 30 до 50 на сто, повишаване на цената на имотите с около 10 процента и по-красиви сгради са сред основните предимства за жилищата от прилагането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните..

обновено на 06.02.15 в 13:19