Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карнавалните дни в Кипър достигат кулминацията си

Кралят на карнавала в Лимасол

Днес е кулминацията на 10-дневната карнавална фиеста в Кипър. Голям карнавален парад, карнавален бал, фойерверки и музика ще сложат края на пищните забавления в навечерието на първия ден на Великия пост в понеделник, който е официален неработен ден на острова.

Най-големият в Кипър карнавален парад изпълва днес следобед Лимасол – карнавалната столица на острова. Хиляди жители на града, гости от цялата страна и много туристи по традиция се стичат като участници и зрители на грандиозното зрелище. Начело ще застане Кралят на карнавала, следван от музиканти, духовия оркестър на община Лимасол, карнавални групи. Шествието ще бъде рекордно голямо – ще дефилират 120 карнавални платформи и над 15 000 участници. Празникът завършва тази вечер с Големия карнавален бал.

Паради събраха през уикенда много веселие и забавление и в Пафос, където се провежда вторият по големина карнавал на острова, както и в другите градове.

Децата и учителите от българските училища в Кипър също се включиха в празничните прояви в градовете или организираха свои детски карнавали. Те пресъздадоха и родните традиции и обичаи за Сирни Заговезни.

И през тази година десетте карнавални дни в Кипър бяха изпълнени с много настроение, музика и танци, концерти и конкурси, въпреки тежките икономически проблеми в страната. Кипър се намира в третата, най-тежка и решаваща година за изпълнение на договорената с международните кредитори антикризисна програма.

Утрешният първи ден на Великия пост - Чист понеделник, или Катара дефтера, е един от най-старите и красиви празници на острова и официален неработен ден. По традиция в този ден стотици разноцветни хвърчила ще полетят в небето над Кипър като символ на отлитането на зимата и идването на пролетта и на прогонването на злото. Традиционният пикник тази година ще бъде затруднен от студеното за Кипър време. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!