Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 9-и март ЕЦБ започва изкупуване на държавни и частни облигации на стойност 60 млрд. евро месечно

Снимка: Капитал

На 9-и март Европейската централна банка започва новата си програма за изкупуване на държавни и частни облигации на стойност 60 млрд. евро месечно до септември 2016-а година, за да се избегне дефлация в еврозоната и да се стимулира икономическото развитие. Това обяви председателят на Европейската централна банка Марио Драги след заседанието на борда ѝ, което се проведе днес в Никозия.

Европейската централна банка започва програмата си за количествени улеснения, след като повиши прогнозите си за икономическия растеж за тази и следващата година. Паричната политика е насочена към поддържане на ценова стабилност в средносрочен план и към икономическата активност, и изпълнението на новите ѝ мерки ще осигури подкрепа за възстановяването на еврозоната, подчерта Марио Драги, представяйки решенията от заседанието на борда на Европейската централна банка. 

Комбинираното месечно изкупуване на държавни и частни облигации ще възлезе на 60 милиарда евро. Това ще продължи до края на септември 2016-а и при всички случаи ще се провежда, докато не забележим трайно успокояване на инфлацията, отговарящо на целта ни да постигнем ниво под 2%, но близко до тази цифра в средносрочен план, посочи шефът на ЕЦБ.

Последните икономически данни показват подобрение на икономическата активност от началото на годината и ние очакваме възстановяването на икономиката да се разшири и засили постепенно, заяви още Марио Драги. Според него със специфичните нови мерки, които предприема Европейската централна банка, ще се стимулира вътрешното търсене в рамките на Европа. Шефът на банката посочи и че износът от еврозоната трябва да се възползва от подобрените условия на ценова конкурентоспособност и от възстановяването на световната икономика. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!