Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

55-ото издание на „Мартенски музикални дни” в Русе разчупва традициите

Това е фестивал на премиерите, на свежите идеи и разчупване на традиционните рамки така Ива Чавдарова, артистичен директор на „Мартенски музикални дни“, определя основните линии в програмата на предстоящото 55-о издание. По традиция форумът се провежда в Русе през втората половина на март и събира елитни ансамбли, оркестри и солисти от цял свят.



Съвсем естествено е, че „Мартенски музикални дни“ една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България, предлага на своите почитатели над 35 участия на елитни оркестри и състави – разказва Ива Чавдарова. – Стиловите рамки са от барока до съвременната музика и джаза. Откриването е на 13 март, когато ще отбележим още една 55-годишнина – на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в града.  На сцената ще бъдат бивши възпитаници на учебното заведение - диригентът Емил Табаков, цигуларят Светлин Русев, както и всички от Фестивалния оркестър, създаден специално за случая. На 16 март е премиерата на оркестър  „Кремерата Балтика“ и френския джаз цигулар Дидие Локууд. Класическите танга на Пиацола ще се срещнат с авторските импровизации на известния музикант. Уверено мога да кажа, че всички имена в програмата ще поставят своя неповторим акцент в това празнично издание. Очакваме „Московски солисти“, Румънския национален симфоничен оркестър със солист Пламена Мангова, Матиас Гьорне, Симфоничния оркестър на БНР, Евгени Божанов… Със специален проект в рамките на форума на 24 март ще чуем един от най-големите барокови артисти на нашето време – Жорди Савал. Майсторът на старинната виола да гамба ще бъде в елитната компания на Пиер Антай – клавесин и Хавиер Диас Латоре – теорба (басова разновидност на лютнята) и китара.



Най-големите предизвикателства тази година са двете премиери на операта в Русе – продължава Ива Чавдарова. – Точно преди 50 години там е била представена операта „Катерина Измайлова“ , и то в присъствието на автора Дмитрий Шостакович. Това е първата и единствена постановка до днес. Чудесен екип, начело с Вера Немирова (известен оперен режисьор) ни предлагат своя поглед към творбата.  Втората премиера е на „Омагьосаният“ – мадригална комедия, както я определя авторът Божидар Спасов. Това е уникален по рода си синтетичен спектакъл. Диригент е Драгомир Йосифов, режисьори – Татяна Соколова и Симеон Симеонов. Заедно с фондация „Америка за България“ създадохме проект, предназначен за детската и младежка публика. Това е пилотно издание на поредица от шест концерта и пърформанси, осъществени със съвременни интерактивни средства. Закриването на фестивала е на 29 март с концерт на Русенска филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Мила Георгиева.