Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 13-ото издание на кинофестивала "София филм фест на брега" в Бургас

С прожекция на претендента за "Оскар" "Два дни, една нощ" на братя Дарден се открива тази вечер 13-ото издание на кинофестивала "София филм фест на брега" в Бургас. В програмата на най-стария извънстоличен формат са включени 20 пълнометражни заглавия и част от филмите от късометражния конкурс на София филм фест. Прожекциите ще са до 20-и март. Носители на трите "златни" световни награди за кино – от Кан, Венеция и Берлин, ще бъдат представени на тазгодишното издание на "София филм фест на брега". Това са "Черен въглен, тънък лед" на Дяо Инан, "Зимен сън" на Нури Билге Джейлан и "Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху съществуването" на Рой Андершон. 

Директорът на фестивала Стефан Китанов уточни: Мисля, че това е най-добрата програма, която е правена в Бургас през всичките тези 13 години. Така се случи че, имаме най-добрите филми.

Сред другите заглавия в програмата са най-новият филм на Вим Вендерс "Солта на живота", руският "Левиатан" на Андрей Звягинцев, както и българските "Урок", "Потъването на Созопол" и "Кажи ми, бедни ми рибарю" на бургазлиите Христо Димитров – Хиндо и Георги Ингилизов. И тази година "София филм фест на брега" ще раздаде своите награди.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!