Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ориент експрес“ – за почитателите на нестандартните комбинации

Снимка: БНР

Йълдъз Ибрахимова, Биг бендът на БНР и неговият диригент Антони Дончев събират многобройните си почитатели на 13 март. Програмата е под общото заглавие „Ориент експрес“ – заради присъствието на турското трио „Танини“ и оригиналната музика, която ще прозвучи от сцената на столичната зала „България“. Популярната джаз певица, която през последните години живее в Турция, често се завръща в родината си с нови идеи и проекти. А сътрудничеството й с Биг бенда на БНР има дълга история. 

Предстоящият концерт включва различни пиеси, в някои от тях участва и трио „Танини“. Ето и още подробности от Йълдъз Ибрахимова:

Реших да предложа участието на музиканти, които свирят на необичайни и малко познати в България инструменти. Исках да се получи съчетание от етно, турска класическа музика и джаз. Комбинацията е добра, мисля, че публиката ще хареса програмата. Изпълнителите са сред най-добрите в Турция. И тримата имат много широки интереси в областта на различни жанрове. Тахир Айдоуду свири на канун. Това е струнен инструмент, характерен за турската класическа музика, която е авторско изкуство с богато минало, популярна и обичана в родината си. Билгин Джаназ е майстор на ней – духов инструмент с особено, мистично звучене. Някога се е използвал предимно в религиозните практики, а през последните години присъства в различни съвременни формации. На пианото е Хакан Али Токер. Той има класическо образование, започва да учи в Турция, по-късно заминава за САЩ, където специализира класика и джаз. Надявам се, че заедно с тези нестандартни музиканти и Биг бенда на БНР ще зарадваме почитателите с наистина хубав концерт. През 2015-та ми предстоят и други изяви в България. Миналата година започнахме един проект с Разградска филхармония и триото на Иво Папазов. Изнесохме концерти в няколко града. Сега продължаваме с турне във Варна, Пловдив, София. Получих покана и от Международния джаз фестивал в Банско, където ще участвам заедно с Биг бенда на Военно-въздушните сили на Турция. Миналата седмица имахме концерт с тях, предстоят още няколко. Много добри музиканти. Веднага след Банско имаме изяви в джаз фестивала „Нишвил“. Мисля, че ще бъде интересно и за българската , и за сръбската публика да чуят нашата програма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!