Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов подкрепи президента за референдум по изборното право

| обновено на 19.03.15 в 15:08
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че подкрепя идеята на президента за референдум по изборното право и добави много висока оценка за държавния глава и съвместната си работа с него: България има един изключително добър, достоен, прекрасен президент. Само това мога да кажа, защото иначе би се възприело като намеса или оценка. Радвам се, че имаме такъв президент, защото особено във външната политика, в евроатлантическата ориентация, в тези сфери много си помагаме. Особено във външната политика имаме изключително добър синхрон.

България подкрепя подхода решението за удължаване на действието на европейските икономически санкции срещу Русия да бъде отложено, за да се даде шанс на примирието в Източна Украйна, коментира още премиерът при пристигането си в Брюксел. 

Страната ни подкрепя санкциите от самото начало и търпи изключително тежки загуби от тях, особено в туризма, припомни Борисов и изрази надежда не само да се спазва примирието, а и да се установи траен мир в региона.

Защото, когато Северният флот прави учения, знаете, всички други страни са също в бойна готовност. Това са средства, това са пари, и то в икономическа криза, нови пари за въоръжаване, нови пари за надпревара в тази област. Пагубно за икономиките, които едвам се съвземаме от финансово-икономическата криза в предишните години.

Бойко Борисов каза, че се надява Русия и ЕК по-бързо да намерят компромис и декларира категорична подкрепа за предложенията на Комисията по другата основна тема на Съвета - енергийния съюз. България беше най-лоялната и най-принципната и в резултат се лиши от три големи енергийни договора, подчерта премиерът: 

Сега да видим колко са честни другите. Нашето настояване ще бъде да се вкара газовият хъб, за който говорихме, плюс да ни се помогне с финансирането на интерконектора с Гърция, особено нашите находища в "Хан Аспарух" и "Силистар", пък и навътре в страната. Този газов хъб ще даде възможност тръбите, които има България, компресорите, които има, стратегическото положение да бъде използвано за Европейската комисия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!