Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският радиохор посреща 55-ия си рожден ден с песни и подаръци за публиката

| обновено на 20.03.15 в 15:57
Снимка: архив
Наричат Детския радиохор една от музикалните визитки на страната ни, а малките певци – славеите от България. Изпълненията на този престижен състав са печелили искреното възхищение на меломаните по цял свят. Ню Йорк, Вашингтон, Пекин, Лондон, Париж, Мексико сити са само малка част от световните културни столици, аплодирали гласовитите българчета. А в Япония са изнесли близо 500 концерта в над 150 града по време на своите осемнадесет концертни турнета в страната. В биографията си хорът има множество награди, златни медали и дипломи от наши и международни форуми. През 2002 г. Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостои с титлата „Посланик на европейската култура”. Основан е през 1960 г. от Христо Недялков – негов неизменен ръководител до 2013 г., когато си отиде от този свят. Днес главен диригент е Венеция Караманова, приела за своя мисия да продължи и обогати традициите – постоянно обучение на нови хористи, активна концертна и звукозаписна дейност.

Преди 55 години маестро Недялков избира за рожден ден датата 21 март – първия пролетен ден в календара, символ на новото начало. Г-жа Караманова разказва:

Детският радиохор по традиция посреща всеки свой рожден ден с песни и подаръци. Каним приятели, почитатели и бивши хористи на концерт в зала „България”, от 19 ч. на 21 март. Подготвили сме различни по стил произведения. В първата част ще изпълним песни, познати на публиката от изявите на ДРХ през годините. Втората част сме запазили за нашия нов репертоар, с който се надяваме да зарадваме верните си слушатели.

Сред песните, които ДРХ наскоро записа, е „Esurientes” от Джовани Палестрина, „Sing” от Джоб Ракосо, „Скерцо” от Евгений Клюев и др.

Концертът е със специалното участие на Мария Радоева и Венеция Нецова – бивши солистки на състава, днес оперни певици с успешна кариера. Ще чуем няколко изпълнения заедно с Гвардейския представителен духов оркестър с диригент майор Ради Радев. Една от изненадите е и присъствието на камерна формация от Женски народен хор „Космически гласове” с диригент Ваня Монева.

Всички ние посвещаваме този концерт на нашия маестро Христо Недялков – казва още Венеция Караманова. – Своята почит и уважение към него ще изразим така, както ни е учил той – с добрите си изпълнения и с истинска отдаденост на изкуството. Само така можем да покажем, че пазим традициите, които той създаде. Само така можем да се наречем продължители на неговото дело.

Веднага след концерта за ДРХ предстоят няколко изяви в страната – ще представят своята Великденска програма, ще гостуват в Балабановата къща в Пловдив и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!