Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър покани руски енергийни фирми да се включат в изграждането на газовата инфраструктура на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър може да стане “ценен партньор” на руската енергийна индустрия, заяви енергийният министър на Кипър Георгиос Лакотрипис в приветствие от името на президента Никос Анастасиадис към провеждащ се на острова руско-кипърски бизнесфорум. Той покани руски компании да се възползват от съществуващите и потенциалните възможности на Кипър, като инвестират в проекти за изграждането на газовата инфраструктура на страната.

Поканата дойде само дни след като стана ясно, че предстои да бъде обявена търговската жизнеспособност на първото кипърско газово находище в Средиземно море “Афродита” и газът от него да бъде предложен на пазара. Така Кипър ще премине в следващата фаза от проучвания към експлоатация на природните си ресурси. Според доклада на израелската компания “Делек”, партньор на американската “Нобъл Енерджи” в сондажите на находището, в зависимост от дневното производство страната може да получава от него по около 1.5 млн. долара на ден в продължение на около 25 години.

Кипър е на път да се превърне в регионален енергиен център чрез привличане на компании във всеки етап от експлоатацията на въглеводородите и именно в тази рамка вижда партньорството си с руската енергийна индустрия, посочи още министър Лакотрипис.

Взаимният интерес за енергийно сътрудничество между Кипър и Русия бе изразен в разговорите между президентите на двете страни Никос Анастасиадис и Владимир Путин през февруари в Москва.

Кипър подкрепя създаването на европейски енергиен съюз, като акцентира върху значението на експлоатацията на местни енергийни източници и специално на газовите ресурси в изключителната икономическа зона на страната, заяви президентът Анастасиадис сред срещата на върха на ЕС през тази седмица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!