Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шуменският театър с маратон от събития, посветени на Световния ден на театъра

Драматично-кукленият театър "Васил Друмев" стартира първата пролетна седмица с артистичен, сценичен маратон, посветен на Световния ден на театъра, който отбелязваме на 27.03.2015 г. В тази връзка шуменският театър организира турне в страната и няколко представления на камерна сцена в града. На 23.03.2015 г., от 19:00 ч., ще се играе спектакълът "Отворена брачна двойка" от Дарио Фо и Франка Раме. В постановката участва популярната актриса Мая Бежанска. На 25.03.2015 г., от 19:00 ч., черната комедия от Деян Дуковски "Балканска" ще изкуши зрителите. На сцената ще излезе небеизвестният Ованес Торосян. На 26.03.2015 г., от 19:00 ч., един моноспектакъл се връща към живот специално за празника. "Изповед за греховната любов на Зографа Захарий" е с участието на доайена на театъра Стефан Сотиров. На 27.03.2015 г., от 10:00 ч., детският спектакъл "Кучето, което не знаеше да лае" по Джани Родари на Театралната студия към Драматично-куклен театър "Васил Друмев" ще потърси най-младата публика. Също в петък, от 19.00 ч., театърът ще предложи най-новото заглавие в репертоара си - "Старопланински легенди" по Йордан Йовков, с невероятните превъплъщения на актьорите от шуменския театър: Стефан Сотиров, Михайл Скуджов, Васил Грънчаров, Валентин Ченков, Милен Димитров, Кольо Стайков, Миглена Стоева, Стефани Лечева, Александра Михайлова, Мария Григорова и Диа Мантова. Още за програмата на ДКТ "Васил Друмев" може да чуете от разговора на Антоний Димов с Дияна Христова и Диляна Ганева от екипа на театъра в Шумен.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо Друмево е без вода

За проблем с водоснабдяването на село Друмево сигнализираха слушатели на Радио Шумен. Проблемът там е повече от 20 години, но упорито неглижиран, както от ръководствата на ВиК – Шумен, така и от страна на Община Шумен. Особено през горещите летни месеци седмици наред част от жителите на селото са без вода. Димитър Димитров сигнализира за поредната..

публикувано на 18.08.21 в 16:31

Обучение за учители творци

Как българските учители се адаптират към новостите в учебния процес, породени от коронавурсната криза, и какво от системата на работа в други европейски страни може да бъде внедрено като опит? Това провериха 12 преподаватели от Първо Средно училище „Свети седмочисленици“ в Търговище, които през последните седмици бяха на обмен в Барселона, Флоренция..

публикувано на 16.08.21 в 10:42

Гореща политическа седмица

Сред важните политически събития и теми от тази седмица са първите заседания на новото 46-о Народно събрание, създадените парламентарни комисии, първите законопроекти, внесени в деловодството на парламента, анонсите на повечето парламентарни партии, че е добре да се търсят опции за съставяне на правителство. През седмицата Висшия съдебен съвет..

публикувано на 23.07.21 в 11:56
Андрей Янкулов

Регрес на антикорупционните власти

Проблемите се задълбочават, има регрес в дейността на антикорупционните институции в България, сочи годишният мониторингов доклад, изготвен от неправителствената организация Антикорупционен фонд. Изследването беше представено от адвокат Андрей Янкулов и доц. д-р Наталия Киселова. То разглежда най-значимите разследвания на политическа корупция по..

публикувано на 20.07.21 в 14:22

Новото нормално са коалициите

Тази седмица Централната избирателна комисия обяви кои партии и коалиции ще се борят за влизане в 46-ия парламент на България. Интересно е, че този път по-малко политически субекти ще се конкурират за гласовете на избирателите, спрямо предходните избори за народни представители. „Новото нормално са коалициите“, коментира политологът Първан..

публикувано на 28.05.21 в 14:00

Къде има риск от купен вот?

Риск от купен или контролиран вот има в между 12 и 17 процента от избирателните секции в страната, показва анализ на Антикорупционния фонд. Според него, избирателните секции с висок риск от купен или контролиран вот са между 1491 и 2101. Изследването на Антикорупционния фонд цели да подобри обществения дебат в българското общество по темата за купения..

публикувано на 27.05.21 в 15:10

Бременност по време на пандемия

Добрата новина в последните дни на февруари дойде от болницата в Тутракан. Там само за няколко дни се родиха четири двойки близнаци. Всички бебета са родени здрави и доносени и не е имало нужда да бъдат поставяни в кувьоз. Новината се разпространи бързо, а на много места в онлайн пространството циркулираше изразът „бейби бум“. Как определя това..

публикувано на 04.03.21 в 11:09