Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на лалето в Кипър привлича стотици посетители

Разцъфналите лалета край с. Полеми

Стотици любители на цветята и на природата се събират днес на Фестивала на лалето в Кипър. Ежегодният празник чества едно от най-редките, най-ценните и красиви местни растения.

Домакин на Фестивала на лалето е село Полеми, което се намира на западното крайбрежие на острова. Неговото землище е единственото място в Кипър, където расте рядък сорт диво лале и през март – април поляни около селото разцъфтяват в червено. Цветето е един от най-красивите представители на флората на Южното Средиземноморие. Два други редки сорта диво лале се срещат също на много ограничени територии на полуостров Акамас.

Лалетата в Кипър са известни от векове. Техните нежни и изящни форми са използвани за украса в античните мозайки в Пафос, древната столица на острова.

Редките диви лалета в района на село Полеми обаче намаляват заради широкото използване на пестициди при отглеждането на селскостопанските култури в района, основно пшеница, алармира създадената Асоциация “Приятели на лалето”. В миналото лалетата са обхващали цялата долина, но сега територията им е свита до около 12 декара. С различни прояви доброволците от асоциацията събират финансиране в опитите си да опазят редкия вид цвете и да го разпространят на по-голяма площ.

Фестивалът днес включва богата програма с традиционна кипърска музика и танци. Гостите се наслаждават и на разходка из поляните с разцъфнали лалета.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!