Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Неков: Един от рисковете на търговското споразумение САЩ-Европа са различните условия за производство

Снимка: БГНЕС

"Притеснението, свързано с търговското споразумение между САЩ и Европа е да не се стигне до внос на големи количества американски ГМО-продукти в европейските страни." Това изтъкна евродепутатът от БСП Момчил Неков на дискусия "Възможности и предизвикателства пред европейското земеделие в рамките на трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции.

Един от рисковете от споразумението е свързан със специфичните продукти, произведени в определен географски район, които се ползват със защита. Европейската комисия /ЕК/ е осведомена за икономическото въздействие върху качествени продукти от Европейския съюз. Евродепутатът Момчил Неков:

В САЩ месните продукти се обработват с химически вещества. В Щатите се използва едно вещество - Рактомапин. С него се инжектират телетата, за да могат да растат по-бързо.

Изпълнението на екологични изисквания при земеделската дейност ще доведе до загуба на средства за стопаните, коментира депутатът от БСП Светла Бъчварова. Условията са поставени в програмата за развитие на селските райони:

Област Добрич има 3 милиона и 300 000 декара земя. Зелените плащания означава загуба на доход от близо 30 милиона лева годишно, защото това е уникален район на страната, в който да се опитвате да отглеждате бобови култури или култури, които не носят такава доходност, създава предпоставки ние да имаме и по-малко представителство по производство на основни зърнено-житни култури, за които имаме най-добри условия.

Според Светла Бъчварова, страната може да предложи през 2016-та година диференциране на условията за екологични изисквания за всеки район.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!