Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова: До края на годината оградата по цялата българо-турска граница се очаква да бъде факт

Снимка: БГНЕС

До края на годината оградата по цялата българо-турска граница се очаква да бъде факт. Това съобщи при посещението си на ГКПП Лесово министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Защитното съоръжение, което е част от мерките за справяне с бежанския поток, е в етап на проектиране, каза Бъчварова. 

Много бързо действахме след приемане на решението. Представяне на техническото задание в момента се проектира и разчитаме на бърза работа след това. На някои места е по-трудно, на други е по-лесно, но се надявам до месец, месец и половина, да има напредък и да започне строителството. Надявам се до края на годината да бъде готово и аз вярвам, че ще успеят колегите, защото е много важно.

Друга мярка срещу миграционния натиск е създаването на координационен център между България, Гърция и Турция за съвместни действия. Очаква се подписване на споразумение.

Вчера говорих с турския вътрешен министър по този повод,  споразумението е готово, те имат готовност, поне така потвърдиха пред мен, че имат готовност за подписването, уточняваме с гръцката страна кога те също биха се включили. Едно обстоятелство, с което трябва да се съобразим, е ,че в Турция ще има избори в началото на юни. Надявам се преди това да успеем да подпишем.

В момента тече конкурс за назначаване на 100 гранични полицаи, съобщи директорът на Дирекция "Гранична полиция" Милен Пенев.

62-ма от тях са за българо-турската граница, останалият състав е за стиковите райони, които са така или иначе активни към момента, в участъка от Ново село до Свиленград, това е българо-гръцката граница. Останалият състав е за българо-гръцката граница. 

Очаква се граничарите да започнат работа през ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!