Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спрян е достъпът на туристи около резервата "Сребърна"

Снимка: БГНЕС

Преустановен е достъпът на туристи в районите около резервата "Сребърна". Ограниченията се налагат във връзка с регистрираното огнище на птичи грип в пеликановата колония.

До второ нареждане са забранени разходките в бившата буферна зона на резервата, позната като местността "Пеликаните" и прилежащите територии, както и ползването на туристическата инфраструктура и извършването на любителски риболов. През почивните дни охраната на резервата и служителите на музея ще информират посетителите да не предприемат разходки в забранените зони.

Ограниченията ще действат, докато са в сила мерките срещу разпространението на птичи грип в района, а спрямо нарушителите ще бъдат прилагани административно-наказателни разпоредби, уточняват от русенската екоинспекция.

От там съобщават също, че в момента обстановката в пеликановата колония е спокойна. Гнездещите двойки пеликани са 45 и има много новоизлюпени малки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Инспектори от ОДБХ-Силистра обхождат резервата „Сребърна”

Превантивен обход в резервата „Сребърна”, без влизане в колониите на пеликаните, ще направят днес инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра. Това съобщи за Радио Шумен директорът д-р Себахтин Халид, като уточни, че ще се обходят..

публикувано на 09.04.15 в 11:26

27 са мъртвите птици, открити до момента в резервата „Сребърна“

От миналата седмица в пеликановата колония в резервата „Сребърна“ официално е регистрирано огнище на птичи грип. Общо 27 са мъртвите птици, открити до момента в езерото. Гнездата на пеликаните са под постоянно наблюдение с автоматична видеосистема, а в..

публикувано на 31.03.15 в 10:39

Още един къдроглав пеликан е намерен мъртъв в резервата „Сребърна“

„Още един къдроглав пеликан е намерен мъртъв днес в резервата „Сребърна“, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид. Колонията на пеликаните се наблюдава ежедневно с видеосистема. Не са забелязани други..

публикувано на 09.04.15 в 15:27

Въвеждат мерки срещу птичи грип на територията на резервата „Сребърна“

Две зони – предпазна и наблюдавана, са създадени около езерото „Сребърна“, където на 24 март са намерени 21 мъртви къдроглави пеликани. На 4 от тях е направена аутопсия и в трите са установени паразити с доказателства за птичи грип от най-силния тип. На..

публикувано на 27.03.15 в 12:02

Птичи грип е уморил пеликаните в "Сребърна"

Птичи грип е причинил смъртта на 21 пеликана в резервата „Сребърна”. Това  показват изследвания от лабораторията за екзотични и особено опасни инфекции, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид ...

публикувано на 26.03.15 в 17:44