Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит: Само вярата може да внесе в сърцата ни мир и в обществото ни съгласие

| обновено на 11.04.15 в 18:49
Снимка: БГНЕС

Днес е Велика Събота, последният ден от Страстната седмица преди Христовото Възкресение. Богослужението започва от сутринта и продължава до вечерта.
В традиционното благословение за светлия празник патриарх Неофит заявява, че в нашето сложно и неспокойно време на несигурност и вражда, само вярата може да укрепи нашето търпение, да ни даде сили и мъдрост да преодоляваме изпитанията, които животът ни поднася.

"Само вярата може да внесе в сърцата ни мир и в обществото ни съгласие", посочва в обръщението си патриарх Неофит. В своето благословение за предстоящия Великден патриархът се обръща с пожелание до всеки да достигне светлината на Христовото Възкресение. "Нека Спасителят да вдъхне в нашите души твърда решимост да преуспяваме в доброто и укрепваме във вярата, надеждата и любовта!"

За православните Възкресение Христово идва с чудо.

Всяка година, на Велика Събота, на Божи гроб, от небето, в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. Тайнството е неразгадано. Единствените, които могат да получат небесния огън, са православните, те го предават на другите християнски вероизповедания.

Богослужението започва от сутринта и продължава до вечерта. В храмовете в цялата страна ще бъде разпространен Благодатният огън, който Ловчанският митрополит Гавриил ще донесе от Божи гроб. При слизането на Благодатния огън в параклиса е само патриархът на Йерусалим. Той запалва снопчета от свещи, които изнася на поклонниците. Този огън не излъчва топлина и не изгаря в първите минути след запалването.

Ловчанският митрополит Гавриил замина рано тази сутрин с правителствения самолет начело на църковно-държавната делегация. Довечера самолетът ще кацне направо в София, откъдето свещениците ще вземат и ще разнесат в митрополиите си благодатния огън. Митрополит Гавриил ще отслужи Светата литургия за Възкресение Христово в храма "Света Троица" в Ловеч

Негово Високопреподобие архимандрит Висарион - архиерейският наместник на Смолянска духовна околия ще донесе благодатният огън в град Смолян в катедралния храм "Свети Висарион Смоленски" в град Смолян в 22:00 часа. Кварталното богослужение започва от 23:00 часа. "Христос Воскресе" ще е в 24:00 часа, официалният поздрав, каза отец Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество.

Благодатният огън ще бъде занесен и във великотърновката крепост Царевец, където жители и гости на Велико Търново могат да посрещнат Възкресение Христово на открито. Митрополията и общината организират и тази година празнично богослужение в крепостта на средновековните български патриарси и владетели.

Портите на крепостта "Царевец" ще бъдат отворени в 22:30 часа, а час по-късно ще започне пасхалното богослужение пред възстановената патриаршеска църква "Възнесение Господне". Ще го води великотърновският митрополит Григорий.

Не случайно поемаме огромен риск, защото, съгласете се, в полунощ да караме хората да се качат по тези скали, никак не е малко като риск. Ние го правим за доброто самочувствие на българите, да се възползваме от историческото място, за да кажем благословението и "Христос Воскресе" от там.

Под звуците на камбаните в средновековната крепост ще бъде донесен благодатният огън, а районът ще бъде осветен от 600 факли. След възвестяване на Христовото Възкресение ще има празнични илюминации. На дошлите на "Царевец" ще бъдат раздадени великденски яйца и козунаци.

Благодатният огън ще бъде занесен в Русе около 21:00 часа довечера от отец Йоан, който ще го вземе от румънския град Гюргево, за да не закъснее за богослужението, ако дойде в София. Русенският митрополит Наум разказва:

Ние винаги поддържаме много добри отношения с Румънската православна църква, с Негово блаженство Патриарх Даниел, с митрополитите, с епископите на църквата. Тъй като Букурещ е само на 60 км, а София на 350 км, има тази традиция, от нас да ходят представители на БПЦ, вече за седма-осма година, но тъй като имаме вече забавяне, обикновено е добре да имаме огъня преди началото на пасхалното богослужение. Светият синод е благословил тези, които нямат възможност, да изпратят представители в София и най-вече няма да има възможност да се върнат обратно по епархиите, там, където позволяват нещата - да го вземем или от Румъния, или от Гърция.

В Бургас празничната великденска литургия ще бъде отслужена тази вечер от сливенския митрополит Йоаникий в храм „Свети Йоан Рилски“. Пасхалната служба, която ще се предава на 3 видеостени пред църквата, ще бъде там, тъй като централният храм „Свети Свети Кирил и Методий“ е затворен за ремонт. С богата концертна програма в морския град ще бъде отбелязан празникът.

С боядисването на три големи еднометрови яйца и изработването на великденски кошници в района до Часовника в центъра на Бургас ще започне празничната Великденска програма, каза началникът на отдел „Култура“ в общината Петър Парушев.

Ще бъде създадена една атмосфера на пъстра Великденска поляна, като там бъдат поставени три големи яйца, метър на 60 см, които ще бъдат на място украсени. 9 концерта в църкви, на 3 открити сцени и в културния център „Морско казино“ са включени в пъстрата великденска музикална палитра, заяви още Петър Парушев и допълни:

Първият, за който ще спомена, това е един концерт на смесен хор "Родна песен" при община Бургас. Той е в храм "Света Богородица". 

За повече любов и смирение призова сливенският митрополит Йоаникий:

Когато в душата царува любовта, тогава всичко в живота е спокойно. Затова нека молим Възкръсналия Христос да ни подкрепи, та да бъдем повече любвеобилни, повече снизходителни, повече благи, за да можем да бъдем спокойни в този живот, а наградата ще бъде от Възкръсналия Господ.

Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен в Пазарджик от архиерейския наместник архимандрит Яков.

Свещениците от духовната Пазарджишка околия ще се съберат пред централния вход на историческия храм "Св. Богородица" в 21:30 часа и оттам огънят ще бъде пренесен до всички църкви в областта. Очаква се тази вечер стотици миряни да отнесат благодатния огън в домовете си. Твърди се, че с горящата свещ трябва да се обиколи целия дом по посока на часовниковата стрелка, за да се прогони тъмнината.

В момента храмовете в Пазарджик са пълни с миряни, в очакване на Възкресението. Някои от тях споделиха:

Моля Бог да помогне на българския народ най-после да се осъзнае. Дано благоденствие да има за целия български народ. Нашата земя е прекрасна и моля Бог да ни благославя.

Пред всички храмове в областта тази вечер ще има засилено полицейско присъствие за осигуряването на обществения ред.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!