Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Йоан Кукузел – Ангелогласният” представя българска православна музика в „Нотр Дам дьо Пари”

БНР Новини
Снимка: личен архив

Камерният ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният” ще изнесе концерт в „Нотр Дам дьо Пари” на 16 април. В програмата са включени ортодоксални песнопения от български автори, представители на различни епохи. Събитието е само ден след официалното откриване в Лувъра на изложбата „Епопея на тракийските царе, археологически открития в България”.

Гостували сме във френската столица, но за първи път ще пеем в тази прочута катедрала и очакваме концерта с огромно вълнение – казва диригентът Димитър Димитров. Той е сред първите ентусиасти, основали мъжката вокална формация през есента на 1967 г. За свой патрон певците избират Преподобни Йоан Кукузел – средновековен български светец, певец и композитор с голям принос в музикалната теория и обогатяването на византийското нотно писмо. Заради красивия му тембър го наричали Ангелогласния. Известни са около стотина негови творби, сред които най-прочутата носи заглавието „Полиелей на българката” и е посветена на майка му. Почти пет десетилетия хорът „Йоан Кукузел” достойно защитава не само името на своя патрон. Това е първият подобен състав, заел се с популяризирането на българската православна музика, както и с издирване и възстановяване на неизвестни досега образци. Камерният ансамбъл е гостувал многократно в десетки страни на Европа, участвал е на фестивали за религиозна и църковнославянска музика в Русия, Италия, Чехия, Франция, Швейцария и другаде. Ето и какво научихме от Георги Миков – втори диригент, хорист и управител на сдружение „Йоан Кукузел”:


По настояване на домакините от Франция сме подготвили програма само с български произведения. Обикновено нашите концерти са без пауза, но условно ги делим на две части. В първата изпълняваме монодии – едногласни произведения. Ще прозвучат старобългарски образци, аноними, песнопения от Еленския край. Постарали сме се да разкрием широката гама от стилове и мелодии, с които е богата нашата църковна музика. Във втората част са многогласните творби на Иван Кочетов, Петър Динев, Добри Христов, Стоян Малинов и др. Както винаги присъстват и произведения на нашия патрон Преподобния Йоан Кукузел. Надявам се, че тази среща с българската духовна култура ще бъде интересна за публиката. За нас е огромна чест. Благодарни сме на всички организатори – и от френска, и от българска страна. 

Информация за концерта и цените на билетите може да намерите ТУК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!