Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов е умерен оптимист за предложените конституционни промени

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Следващите стъпки в реформирането на съдебната власт са проблемните области в наказателния процес, свързан с корупционните престъпления и злоупотребата със средства от европейските фондове. Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов в Благоевград. 


Идеята за разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска камара министърът защити с ефекта, който се очаква :
Да се повиши независимостта на съда от една страна, което означава все повече гражданите да могат да разчитат, че когато влязат в съдебна зала съдиите ще прилагат само закона и ще си гледат само фактите и нищо повече. И от друга страна да започне процесът на едно все по-голямо нарастване на ефективността на прокуратурата. Ако имаме по-независим съд и по-ефективна прокуратура, всички граждани ще се радваме на по-ясно и добре изразено правосъдие.

Христо Иванов изрази умерен оптимизъм за предложените промени в Конституцията, които трябва да прескочат бариерата от 160 гласа в парламента: 
Разбира се има различни мнения, ние сме демократично общество, но хората разбират, че нещо трябва да се промени. Ако успеем всички ние  като общество да стигнем до ясен консенсус какво трябва да се случи, аз съм сигурен, че и парламентаристите ще поемат своята отговорност и ще съберем мнозинство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!