Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОНМ на БНР отново в ритъма на Балканите

БНР Новини
Снимка: ОНМ на БНР

На 22 април Оркестърът за народна музика при БНР ще изнесе концерт под наслов „Ритъмът на Балканите“. Събитието е в концертното студио на нашата медия. Ден преди това (на 21 април) същата програма гостува в големия салон на Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград.



„Ритъмът на Балканите” е една от програмните линии, които Оркестърът за народна музика на БНР следва през последните два сезона. Поредицата от концерти, обединени под това заглавие, дават възможност на публиката да се запознае с наистина уникални солисти, представители на страните от нашия регион. „Посредник“ в  този пъстър коктейл от традиции, индивидуалности и културни различия, са талантливите музиканти от народния оркестър. Те определено внасят своя „български цвят“ в тази шарения – не само с акомпаниментите, но и със оркестровите пиеси, които изпълняват. За Радио България диригентът Димитър Христов разказа, че и този път програмата е изключително интересна:

От Турция пристига Деря Тюркан – известен изпълнител на кеменче. Той е свирил по цял свят – САЩ, Франция, Испания, Белгия, Гърция, у нас е познат със своите албуми, които вече са около пет. Ще чуете и Милан Завков– диригент на оркестъра към Фолклорния ансамбъл „Танец“ от Скопие. Той е виртуозен акордеонист, прочут не само на Балканите. Впечатлен съм и от Кириякос Тапакис от Гърция. Свири на уд и е сред най-добрите съвременни музиканти, изключително скромен и ерудиран. Имаме удоволствието да представим сръбския ни колега Бора Дугич, който свири на фрула (инструмент, подобен на българския кавал) – един от най-дългогодишните солисти на оркестъра на Радио и телевизия Белград. Наричат го „вълшебната фрула“, участва в проекта на Жорди Савал, в който е и Недялко Недялков – кавал, солист на ОНМ на БНР. Бора Дугич се изявява със своята „дуетна половинка“ – акордеонистът Бобан Проданович, също от Сърбия.




В програмата са включени и няколко оркестрови пиеси – „Балкански игри“, „Фолклорна вариация“ от Георги Андреев, както и премиера на пиесата „Мешаница“ от Ангел Добрев – гъдулар, също солист на оркестъра. Концертът ще завърши с пиесата „Арап“ (по името на популярно хоро от Пиринската област). Тя е създадена специално за случая и ще бъде изпълнена от оркестъра и всички солисти, давайки съдържание на мотото „Ритъмът на Балканите“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!