Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надомните работници настояват за право да се осигуряват върху минимална работна заплата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самонаетите надомни работници настояват да получат право да се осигуряват върху минимална работна заплата. В момента много от самонаетите надомни работници не се осигуряват.

От сдружението на надомните работници настояват техни представители да участват в проверките на инспекторите по труда. Посредниците използват труда на надомните работници без договори, коментира председателят на сдружението на надомните работници Виолета Златева.

Един посредник и да иска не може да увеличи минималната работна заплата или заплатата на шивачката. Той има сключен договор с втори или трети, може би, във веригата, сключен договор за пет години През тези пет години той няма как, освен да намали работното време, за да увеличи заплатата.

Увеличава се броят на хората, които се  прехранват с надомна работа. Сред тях са и млади хора с висше образование, предимно жени. Светла Илиева, координатор на сдружението за Плевен.

Има юристи, има икономисти, има учители, учители приложници е особено новото. По един път в седмицата имат по три часа, през другото време те сами изработват нещо и го предлагат за продаване. Много майки  с деца, самотни майки с деца, имаме инвалиди.

В Македония самонаетите надомни работници получават от три до пет хиляди евро безвъзмездно, за да започнат собствен бизнес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!