Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Единствена“ – новия албум на Нели Андреева

Снимка: личен архив

Представянето на „Единствена“ е от 19.30 ч. в столичния „София лайф клуб“ на 23 април. Автор на по-голяма част от песните е китаристът Николай Пеев. Наред с музикантите, взели участие в записите, в програмата гостуват певиците от Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, вокална формация „Нуша“, солисти от ОНМ на БНР и др.

Нели Андреева е известна народна певица, солистка и хормайстор на Държавния ансамбъл „Филип Кутев“, а от около година – ръководител на вокална формация „Нуша“. Почитателите на българския фолклор свързват името й с „Малка мома“ – песента, превърнала се в нейна визитна картичка. Автори са Нели Андреева и Георги Генов – диригент на хора на „Филип Кутев“. Видеото, публикувано в социалните мрежи, спечели милиони почитатели по цял свят. Дори национална телевизионна компания от Япония пристигна у нас и засне филм за историята на „Малка мома“. Нели е участвала в записите на няколко компактдиска. Преди време ви представихме „Галям, галям“ – нейния солов албум с прекрасни образци от родната й Родопска фолклорна област. Малко хора знаят, че талантливата изпълнителка понякога преминава в „чуждата територия“ на други стилове. Освен това от години пише песни, често е автор и на текстовете. Така се появява идеята за „Единствена“.

Това е проект, който винаги съм искала да направим – смесица от поп, етно, народна музика – разказва Нели. – Седем от песните са на Николай, той направи и аранжиментите. Написа много красив акомпанимент за класическа китара към една странджанска народна песен – „Недельо, Недельо“, която също е в програмата на диска. От сърце благодаря на проф. Елена Кутева, главен художествен ръководител на ансамбъл „Филип Кутев“ и на диригента г-н Генов за това, че толкова присърце приемат събитието. Не съм и мечтала, че представянето на този албум ще стане повод да изпълним пред публиката „Малка мома“ в пълния й блясък. А песента, за която сме поканили вокалната формация „Нуша“ е „Крива коза“. Тя стана много популярна още преди записите за албума.

„Крива коза“ е първият опит на Николай Пеев във фолклорен стил. Той е завършил класическа китара в НМА „Панчо Владигеров“, лауреат е на няколко национални конкурса. Познаваме го и от участията му в поп и рок групи, най-популярната сред тях е „Акустика“.

С Нели Андреева се срещнахме през 1998 г. – спомня си Николай. – Записвахме в едно и също студио. Преди около година тя ми се обади и ме помоли да й помогна с аранжимента на нейна авторска песен. Само допреди година аз твърдях, че никога няма да пиша в народен стил. Не защото не харесвам тази музика, а защото мислех, че не я познавам достатъчно добре. Бях силно впечатлен от красотата, която усетих, от тази толкова непосредствена близост с българския фолклор. И така започна всичко. За моя най-голяма изненада песента, която написах за „Нуша“, спечели много почитатели. Като композитор имам десетки пиеси за класическа китара, за класическа китара и оркестър, песни… Никое от тези произведения не ми е донесло такава популярност. Стилът, в който е издържан албумът, не може да бъде определен само с една дума. Смесват се много изразни средства. По-скоро това е стил „Нели Андреева“. Тя така усеща музиката, а аз се постарах да погледна „в същата посока.

Изпълнителите, с които Нели и Николай са осъществили този проект, са Емил Тасев – барабани и Иван Несторов – бас китара. В концертната програма към тях се присъединяват Калина Андреева – контрабас, Стамен Янев – клавишни, Атанас Хаджиев – саксофон, Иван Цонков – перкусии, Виолета Петкова – гъдулка

Информация за концерта можете да видите тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!